Bezecný (KDU-ČSL): A co takhle zrušit funkci prezidenta

20.10.2016 15:36

Pan prezident se přidává k hlasům zpochybňujícím význam Senátu. Hm, já mám pochybnosti o přínosu prezidentské funkce. Navrhuji její zrušení.

Bezecný (KDU-ČSL): A co takhle zrušit funkci prezidenta
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Málo lidí při volbách do Senátu? Není se co divit. Tzv. pojistka proti možným politickým eskapádám různých zájmových skupin má příliš málo pravomocí na to, aby někoho více zajímala a aby se někdo obtěžoval rušit svůj víkendový klid návštěvou volební místnosti. Daří se nám dobře a politické tlachy nás nezajímají. To stále ovšem není důvod, aby pojistka přestala existovat. Elektrické jističe o sobě také nedávají vědět den co den, ale až když se v síti něco děje. A také je proto neodmontujeme.

Vedle toho, není na čase místo úvah o zrušení Senátu začít se spíše bavit o posílení jeho pravomocí na úkor poslanecké sněmovny? Především o tom, že návrhy zákonů, které poslanecká sněmovna schválí, ale senátem neprojdou, se prostě zákony nestanou? Byla to poslanecká sněmovna, kdo odhlasoval pravomoci 2. komory. Učinila to tak, aby neohrozila své vlastní. Chtěla být hegemonem a nyní sklízíme co bylo zaseto. Je na čase to změnit a je na čase dát tzv. pojistce daleko větší podíl na zákonodárném procesu. Pak se senátní volby ani existence senátu samotného nestanou pouze bezedným pytlem na veřejné zdroje.

Něco ale přece jen v našem politickém systému přebývá. Funkce prezidenta. K čemu nám vlastně je tzv. pan prezident? Prezident Havel nám otevřel cestu do světa. Byl jednou z mála významných a akceptovaných osobností a jako takový nás uvedl na mezinárodní jeviště. Díky mu za to. V dané historické době odvedl své. Po prezidentovi Klausovi zbývají jen jeho nečtivé a těžkopádné cestopisy, pořízené při cestách za peníze daňových poplatníků. A pak pár vzpomínek na trapasy, jichž se ve své ješitnosti a sebestřednosti ve světě tak rád dopouštěl. Dobrá, stalo se, vymeťme antikvariáty a zapomeňme. A co prezident Zeman? Jaký po něm zůstane odér? Bude to něco víc než stěny hradních komnat nasáté tabákovým dýmem a pár vzpomínek na jeho vulgarismy a výstupy typu náhlých nevolností při různých slavnostních příležitostech?

Nedomnívám se, že Česko potřebuje osobnost dobrého lidového tatíčka. Osobnost monarchy byla přinejmenším zárukou důstojnosti (jistěže s výjimkami) a stability. Osobnost prezidenta nezaručuje do budoucna ani důstojnost (spíše naopak) a stabilitu už vůbec ne. A to nevíme, kdo nás ještě čeká. Ať už v pozici uchazeče nebo vyvoleného. Raději tuto funkci zrušme preventivně. Žádné další Krále, Zemany ani Vladyky.

A kdo by měl tedy být hlavou státu, když ne prezident? Navrhuji předsedu Senátu. Senátu s posílenými pravomocemi. I tato funkce – funkce hlavy státu, by zvýšila prestiž instituce, která jinak ne a ne vybojovat své místo na slunci. Ušetříme na zcela zbytečném prezidentském úřadu, který dnes nepředstavuje nic jiného než soukromý mediální kanál spojený s cestovní kanceláří, který naší zemi nepřináší nic jiného než z ostudy kabát.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…