Bezecný (KDU-ČSL): Krokodýlí slzy Američanů

07.03.2024 7:05

Americká vláda vyhlásila další sankce na některé představitele Zimbabwe, včetně prezidenta Mnangagwy. škoda, že to byli její předchůdci, kdo pomohl despotickému režimu černé většiny vzniknout.

Bezecný (KDU-ČSL): Krokodýlí slzy Američanů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

 Nadále jsme svědky hrubého porušování politických, ekonomických a občanských práv, uvedl v prohlášení Bílý dům.

Omezování občanské společnosti a tvrdé restrikce uvalené na politické aktivity znemožňují naplňování základních občanských svobod, zatímco jejich strůjci, včetně představitelů vlády, vyvádějí veřejné zdroje pro využití k soukromým účelům, uvádí dále tiskové prohlášení Washingtonu.

Tyto nedovolené aktivity podporují a upevňují globální zločinnost spočívající v úplatkářství, pašování a praní špinavých peněz což vede k dalším zbídačování občanů v Zimbabwe, jižní Africe a dalších částech světa, uvádí se dále v prohlášení, odůvodňujícím uvalení dalších restrikcí na některé představitele současného zimbabwského režimu.

Nuž, dobře se to čte, ale smutek se vkrádá na duší.

Nebyli jste to vy, pánové a dámy ve Washingtonu a Londýně, kdo pomohl odstranit demokratické a lidská práva dodržující režimy Iana Smithe a Abela Muzorewy v Rhodesii sedmdesátých let? Nebyli jste to vy, kdo rozbil jednu z mála prosperujících ekonomik na africkém kontinentě? Nebyli jste to vy, kdo svým tlakem umetl cestu k téměř čtyřicetileté kruté diktatuře Roberta Mugabeho?

Jak sejete, tak sklízíte. Neb  jste to zase vy, kdo nese plnou odpovědnost za vypuzení Jižní Afriky ze společenství demokratických zemí západu a obrácení jejího pohledu k Putinově Rusku a k podpoře teroristického režimu v Gaze. Ano, ano, pánové a dámy politiky Washingtonu a Londýna. Verwoerd, Vorster nebo Botha, ba ani de Clerk, Mandela nebo Mbeki by se jistě k proruským imperiálním postojům nesnížili. Tito pánové znali hodnoty civilizovaného světa a v těžkém prostředí africké krutosti a brutality je dokázali po generace bránit.

Krokodýlí slzy americké administrativy dnes už ničemu nepomohou neb Mugabeův Krokodýl Mnangagwa zalehl řečiště mohutné Zambezi, vyhnal opoziční konkurenty a brzká změna není na obzoru.  Alespoň tedy v Zimbabwe. Jižní Afriku čekají volby v květnu a zdá se, že ve srovnání se Zimbabwe by přece jen mohly být svobodnější, je-li možné tak mluvit o zemi, kde za posledních deset let bylo v různých předvolebních kláních zabito kolem 150 kandidátů a politických funkcionářů. Byť sice podle průzkumů vládnoucí bývalí revolucionáři Afrického národního kongresu ztrácejí, na nový vítr změn si asi ještě počkáme.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ivo Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…