Bezecný (KDU-ČSL): Prezident Kruger dnešku

15.10.2016 20:21

Jsou politici, kteří z průměrného výsledku dokáží vykouzlit zázrak. Jsou I tací, kteří z nadprůměrného výsledku dokáží vykouzlit propadliště. Inu, I v životě někdy platí kdo chce moc, nemá nic. Projeví se samočistící schopnost?

Bezecný (KDU-ČSL): Prezident Kruger dnešku
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Prezident Búrské republiky Transvaal Paul Kruger rád říkával, že nikdy nečetl jinou knížku než Bibli. Nosil ji stále při sobě a můžeme ho s ní vidět na řadě dobových vyobrazení. Jistě v ní našel mnohá poučení, protože svou malou bílou republiku kočíroval v nepřátelském černém světě statečně a uvážlivě po mnoho těžkých let až do hrdinského konce v podobě porážky v Búrské válce a podřízení se zájmům mnohem silnějšího Britského impéria (1902).

I některým našim politikům bych doporučil věnovat tomuto literárnímu dílu daleko větší pozornost, a to nejen citátům, které se jim tu a tam hodí na zvýraznění jejich znalostí a sečtělosti. Při pohledu na některé neukojené ambice mi vytane na mysl třeba následující Ježíšovo podobenství – velmi volně parafrázováno následovně. Jsi-li pozván na hostinu, nikdy si nesedej na místo hned vedle hostitele. Může se stát, že přijde někdo důležitější, než jsi ty a ty mu budeš muset své místo uvolnit. A jediné, které zůstane, bude až na samém konci stolu…

Nechme Krugera Krugerem a podívejme se na jiný příklad ze života. Tentokrát sportovního. Nastoupí nový trenér k týmu na druhém místě tabulky. Na vedoucí pozici ztrácí 4 body a má dobré předpoklady bojovat o špici a účast v evropských pohárech. Problémem mohou být vztahy uvnitř týmu, trenér nenominoval do zápasů svého nejlepšího hráče, neboť je prý již za zenitem své výkonnosti a je třeba dát přednost mladým…Přesto sebevědomě prohlásí, že se jeho tým stane vítězem soutěže. Uplyne pár kol a jeho tým už není ani na druhé pozici, ale ocitá se hluboko v poli poražených. Peníze z účasti v evropských pohárech mizí v nenávratnu. Následuje vysvětlování - já to tak nemyslel, a mně se zdálo, že ,bla bla bla…Následuje dominový efekt, rozprodej hráčů, konec nadějí na účast v dalších soutěžích….

Tak už to v životě chodí. Kdo chce moc, nemá často nic. Nebo také velká huba-malé činy.

Ale co akcionáři týmu, budou jen nečinně přihlížet?

Pokud se snad někomu zdá, že situace připomíná povolební vyjednávání v některých krajích, pak vězte, že jde o podobu čistě náhodnou.

A to je celý.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…