Birke (ČSSD): Dotace rozhodně nesnižujeme

17.12.2022 7:37

Náchodští zastupitelé schválili rozpočet města pro rok 2023

Birke (ČSSD): Dotace rozhodně nesnižujeme
Foto: repro Facebook
Popisek: Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Zastupitelé města Náchoda dnes schválili na svém jednání rozpočet města na rok 2023 25 hlasy z celkového počtu 26 přítomných zastupitelů (jeden byl omluven). 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
V příštím roce bude město hospodařit s rozpočtem ve výši 584.308 tis. Kč. Při porovnání s loňským rokem, kdy byly v rozpočtu schváleny příjmy a výdaje v objemu 633.015 tis. Kč, je předkládaný rozpočet o 7,7 % nižší, především v kapitálových výdajích, což umožnilo sestavit rozpočet bez zapojení nových úvěrů do financování výdajů.

Oproti předchozím dvěma letům, kdy výdaje byly v zásadě směřovány primárně do investic, oprav a údržby, je tedy zřejmé, že výdaje roku 2023 směřují do oblasti běžných výdajů, konkrétně na pokrytí extrémního nárůstu cen za energie, které město i přes četná úsporná opatření snižuje jen velmi obtížně. Tím tedy dochází k tomu , že kapitálové výdaje jsou pro rok 2023 rozpočtovány o 45 % nižší než v roce 2022.

V roce 2023 počítá rozpočet města s o něco nižšími výdaji na investice než v předchozích letech. Největší investiční akcí, která přechází z roku 2022 do roku 2023 je dokončení stavby Spolkového domu za 58,2 milionu korun včetně DPH. Příští rok by mělo jít na tento projekt celkem 42 mil. Kč. V roce 2023 také pokračuje akce vyvolaná Královéhradeckým krajem - výstavba chodníků včetně kanalizace Jizbice-Lipí-Náchod (cca 22,5 mil. Kč), dále investiční akce spojené s obnovou lázeňství v Náchodě (cca 10 mil. Kč) a projekt kybernetické bezpečnosti (12 mil. Kč). Dále jsou plánovány některé menší akce, především opravy místních komunikací.

Běžné výdaje jsou pro rok 2023 plánované o 44.796 tis. Kč vyšší oproti roku 2022, což kopíruje inflační růst cen (zejména energií, ale i materiálů, práce, PHM atd.). Na obsluhu dluhu je rozpočtováno 23.050 tis. Kč a oproti minulému roku tato položka mírně vzrůstá.

Bezmála 8,4 mil. Kč je určeno v příštím roce také na rozdělení dotací sportovním klubům, 2,35 mil. Kč spolkům, bezmála 1 mil. Kč dalším organizacím. Oproti minulému roku dochází minimálně k zachování nebo mírnému navýšení.

„Důležitou zprávou pro všechny náchodské spolky a organizace je fakt, že dotace rozhodně nesnižujeme. Jen v  sociální oblasti dochází k navýšení dotací o cca 2 mil. Kč," dodal starosta Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.