Birke (ČSSD): Ministr Ťok by si měl uvědomit, že za stav resortu nese odpovědnost vždy ministr

19.05.2015 16:31

Stanovisko J. Birkeho na tvrzení ministra dopravy D. Ťoka o výběrovém řízení na systém mýtných bran

Birke (ČSSD): Ministr Ťok by si měl uvědomit, že za stav resortu nese odpovědnost vždy ministr
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

ČSSD upozorňuje na nedostatky v přípravě výběrového řízení na provozovatele mýtného systému opakovaně a dlouhodobě

Ministr dopravy Dan Ťok se v časopise Týden ohradil proti kritice za zpoždění přípray výběrového řízení na provozovatele mýtného systému na českých silnicích po roce 2016. Za hlavního viníka problémů a zdržení s přípravou výběrového řízení označuje ČSSD, respektive náměstka ministra dopravy Kamila Rudoleckého, nominanta sociální demokracie.

Předně bych chtěl poznamenat, že sociální demokracie se nikdy nezříkala spoluodpovědnosti za situaci na všech ministerských úřadech koaliční vlády, protože o tom koaliční vláda je.

V případě ministerstva dopravy jsem pak já osobně, ale hlavně pan předseda vlády Bohuslav Sobotka, opakovaně a dlouhodobě upozorňovali na nedostatky v přípravě výběrového řízení na provozovatele mýta. Opakovaně jsme urgovali zahájení přípravných prací, opakovaně jsme upozorňovali na zásadní nedostatky materiálů, které ministerstvo dopravy předkládalo vládě České republiky ke schválení. Opakovaně pak sociální demokracie stála za svolání koaliční rady, na kterém byla problematika mýta diskutována a ze strany sociální demokracie zazněly nejenom výtky, ale také konkrétní návrhy a doplnění. Lze tedy jen s obtížemi tvrdit, že by se sociální demokracie o mýto nestarala.

Co na těchto jednáních naopak nikdy nezaznělo, a to ani od jediného zástupce ANO, je kritika náměstka Rudoleckého.  Ani jeden z ministrů neměl k práci pana náměstka Rudoleckého námitky, ani jeden z ministrů nepožádal předsedu vlády o výměnu náměstka nominovaného ČSSD.

Chápu proto tuto kritiku a útok na ČSSD jako čistě účelový. Pan ministr by si měl uvědomit, že za stav resortu nese předsedovi vlády odpovědnost vždy ministr a nikoli jeho náměstci. Cokoli jiného by totiž znamenalo, že odpovědný ministr na řízení resortu nestačí.

Jan Birke
odborný mluvčí ČSSD dopravy, poslanec PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!