Birke (ČSSD): Neříkejte nám, kdo nás volí

13.03.2019 13:49

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019, kterým se mění zákon o obcích.

Birke (ČSSD): Neříkejte nám, kdo nás volí
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Děkuji, pane předsedající. Já musím po vystoupení kolegy, mého předřečníka, opravdu mírnit, protože už jednou jsem předvolán před mandátový a imunitní výbor za hrubost a aroganci, tak si musím dávat pozor, abych náhodou po druhé nebyl usvědčen.

Ale na druhou stranu, nezlobte se, já jsem tady ve druhém čtení říkal a vypravoval jsem ten příběh, který se týká mě a vždycky je nejlepší to vypravovat podle toho, co zažijete vy.

Tak ještě jednou, já jsem nikdy netajil za ty tři mandáty, že kandiduji a mám dva platy. Všem jsem to vždycky říkal. Vždycky všem. Teď mluvím o komunálních volbách. V prvních komunálních volbách - výhra, stal jsem se starostou. Za dva roky na to s jedním platem - parlamentní volby, přeskočil jsem z pátého místa na první, stal jsem se poslancem. Následně za tři roky v komunálních volbách s platem poslance a s platem starosty jsem byl lídrem na starostu, dostal jsem 43 %. Za další tři roky, s platem poslance a starosty jsem byl lídrem Poslanecké sněmovny a stal jsem se poslancem. Následně, teď v komunálních volbách s platem poslance a starosty jsem znovu kandidoval a dostal jsem 33 %. O preferenčních hlasech nemluvím, ty byly kolem 70 - 80 %. Ty se nepočítají, protože v každém městě to je jinak a je to nesrovnatelné.

Ještě jednou opakuji, prostě zkrátka a dobře, jak vy říkáte - já nebudu reagovat na vystoupení pana kolegy z Pirátů, to mi vůbec nestojí za to, aby mě tu někdo kádroval, ale jenom chci říci jednu věc: Neříkejte nám, kdo nás volí. Já ani nechci vědět, kdo volí vás a je mi to úplně jedno, ale jenom chci říci, že -

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce.

Birke: Vlastně to je lepší. (Smích v sále.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…