Blaha (ODS): Odmítám neoprávněnou kritiku

20.01.2015 21:51

Město Uherské Hradiště se ohrazuje proti tvrzením o neprůhlednosti zakázky.

Blaha (ODS): Odmítám neoprávněnou kritiku
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Město Uherské Hradiště důrazně odmítá tvrzení zastupitele Jana Zapletala (ANO 2011) o údajné neprůhlednosti a nesprávném postupu v zadání veřejné zakázky, kterou získala společnost CGM Morava s. r.o. v souvislosti s vybudováním přírodního amfiteátru Park Rochus.

Zastupitel Mgr. et Mgr. Jan Zapletal, Ph.D. opakovaně medializoval tvrzení, že město Uherské Hradiště nepostupovalo správně, když se vítězem veřejné zakázky s názvem Přírodní amfiteátr Parku Rochus stala firma CGM Morava s.r.o., u které dle jeho tvrzení není možné zcela rozkrýt majetkovou strukturu. Dále zveřejnil, že město nezvolilo správný typ zadávacího řízení (viz články : ANO 2011 kritizuje výběr stavební firmy v Hradišti, 20. 1. 2015, Slovácký deník str. 1, Uherskohradišťské zakázky ve starých kolejích - Park Rochus<http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A141220_440494_blogidnes>, blog IDNES.cz, 20. prosinec 2014 a též parlamentnilisty.cz, 20.12. 2014).

Město Uherské Hradiště při zadávání zakázky neporušilo zákon a to zejména proto, že:

Zakázka byla zadávána formou otevřeného řízení a nikoli zjednodušeným podlimitním řízením, jak tvrdí zastupitel Mgr. Jan Zapletal. V každém případě se jedná a postup upravený zákonem č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, v platném znění (ZVZ). Transparentnost při zadávání veřejných zakázek je zabezpečena tímto zákonem, zadavatel je ustanoveními zákona vázán a jakékoli spekulace o netransparentnosti jakéhokoli postupu v zákoně uvedeném jsou tedy irelevantní.

Zakázka tedy nebyla zadána formou zjednodušeného podlimitního řízení, nýbrž vyšším stupněm tzn. otevřeným řízením. Průběh zadávacího otevřeného řízení dané veřejné zakázky byl zahájen již v květnu 2014, a to zveřejněním formuláře Oznámení předběžných informací k veřejné zakázce ve Věstníku veřejných zakázek, kterým zadavatel zveřejňuje svůj úmysl zadat veřejnou zakázku v otevřeném řízení. V listopadu 2014 zadavatel ve Věstníku veřejných zakázek oznámil neomezenému počtu dodavatelů konkrétní informace k zadávacímu řízení veřejné zakázky (formulář Oznámení o zakázce). Současně byla na Profilu zadavatele opět neomezenému počtu dodavatelů zveřejněna textová část zadávací dokumentace k této veřejné zakázce.

Obecně, pokud jde o zadání veřejné zakázky formou zjednodušeného podlimitního řízení, je zadavatel v souladu se ZVZ povinen vyzvat okruh min. 5 uchazečů a současně na Profilu zadavatele uveřejnit textovou část zadávací dokumentace k veřejné zakázce. Profil zadavatele je přístupný neomezenému počtu dodavatelů. Pokud zadavateli na základě zveřejněných informací k VZ podá nabídku i uchazeč mimo okruhu vyzvaných 5 uchazečů, a splňuje zadávací podmínky, zadavatel nemá právo tuto nabídku odmítnout a musí přijmout veškeré nabídky, které byly doručeny ve stanovené lhůtě.

K tvrzení zastupitele Mgr. Jana Zapletala, že zakázka je netransparentní, protože u vítězné firmy CGM Morava není možné zcela rozkrýt majetkovou strukturu, uvádíme, že :

Zákon o veřejných zakázkách nedává zadavateli povinnost ani možnost rozkrývat majetkovou strukturu jednotlivých dodavatelů a současně neexistuje žádné zákonné opatření pro vyloučení dodavatele z účasti na veřejné zakázce z důvodu sídla v určitém státě či z důvodu určité majetkové struktury. Společnost CGM Morava s.r.o. prokázala kvalifikaci v souladu se zákonem a následně proběhlo další posouzení a hodnocení, kde nabídka byla shledána nabídkou nejvýhodnější splňující veškeré podmínky zadavatele i zákona. Pokud by zadavatel nabídku tohoto dodavatele vyřadil, postupoval by v rozporu se zákonem.

Co se týče insolvence dodavatele, je zadavatel povinen podle ZVZ (§ 53) požadovat po uchazeči splnění základních kvalifikačních předpokladů, kde v odst. c) je povinnost dodavatele prokázat, že vůči jeho majetku neprobíhá nebo v posledních třech letech neproběhlo insolvenční řízení.

Pokud by zadavatel nepožadoval splnění základních kvalifikačních předpokladů v plném rozsahu, jednalo by se o hrubé porušení zákona.

"Přes to, že plně respektuji svobodnou volbu každého člověka vyjádřit své názory, myslím si, že myšlenky publikované zastupitelem Mgr. Janem Zapletalem byly daleko spíše snahou napadat a zpochybňovat výsledky práce vedení města Uherské Hradiště, zaměstnanců města a také práci obecně prospěšné společnosti Park Rochus o.p.s. Nebráníme se kritice, ale velmi důrazně odmítáme kritiku neoprávněnou, stejně jako účelové podsouvání polopravd a domněnek," řekl Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-uh.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.