Blaha (ODS): Stát prožírá nejen naši současnost, ale i budoucnost

27.11.2019 21:46

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 27. listopadu 2019 k zákonu o státním rozpočtu České republiky na rok 2020

Blaha (ODS): Stát prožírá nejen naši současnost, ale i budoucnost
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové,

máme se dobře, máme se nejlíp v historii, naše země předbíhá ostatní a jde pořád nahoru. Přesně taková tvrzení znějí stále častěji z úst premiéra Andreje Babiše. Můžeme samozřejmě diskutovat o tom, co přesně znamenají a s čím kdo z nás v těch slovech pana premiéra souhlasí, nebo nesouhlasí. Jedna věc je ale nezpochybnitelná. Daří se ekonomice, téměř neznáme nezaměstnanost a státní rozpočet tak disponuje rekordními příjmy i rekordním celkovým objemem. Možná byste čekali, že za takové situace bude stát smysluplně investovat a když bude stát smysluplně investovat, možná byste se v takové chvíli i smířili s tím, že některé tyto příjmy, a teď s dovolením a s omluvou, nesmyslně prožere. S čím se ale já a celá ODS smířit nehodláme, je, že stát vedený hnutím ANO a premiérem Andrejem Babišem bohužel na úkor nás všech celé toto celosvětově ekonomicky mimořádně příznivé období jenom nesmyslně prožírá. A prožírá tím nejen naši současnost, ale i naši budoucnost a především budoucnost našich dětí.

Všichni víte, že dlouhodobě sleduji zejména resort dopravy. A právě tady je to, o čem mluvím, vidět nejvíce. Právě tady, Andreji Babiši a Vladimíre Kremlíku, další rozvoj naší země jednoznačně brzdíte. Právě tady je nejvíc vidět, jak tím, že nesmyslně prožíráte jinde, chybějí a budou chybět peníze na klíčové infrastrukturní projekty, na nové dálnice a železnice. Trestuhodně jste snížili rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury - v příštím roce na 86 % rozpočtu letošního, z více než 101 mld. na 87 mld. Trestuhodně jste snížili rozpočet Ředitelství silnic a dálnic a Správy železniční dopravní cesty o téměř polovinu. V prvním případě ze 46 na necelých 25 mld., v druhém případě z více než 43 na 26 mld. Kč. Trestuhodně manipulujete s rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury, když jste vytvořili jakýsi společný účet s 29 mld. Z toho mají čerpat obě klíčové státní organizace, a to za situace, kdy není jasné, jakými pravidly se bude toto čerpání řídit a která z organizací na tyto peníze doopravdy dosáhne. Takto přece nelze plánovat ani stavět. Trestuhodně jste se loni v dubnu chlubili stomiliardovým memorandem na úvěry z Evropské investiční banky na rozvoj tuzemské silniční a železniční sítě. Letos jste vyčerpali - a teď poslouchejte všichni dobře - nulu. Nulu. Příští rok plánujete pouhou miliardu.

A stejným způsobem jste vzali peníze i kultuře, konkrétně programu na podporu profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů. V příštím roce tam bez jakéhokoli zdůvodnění chybí 30 mil. Kč, a to přesto, že na nedostatek peněz dlouhodobě a pravidelně upozorňuje odborná veřejnost i členové programové rady.

Andreji Babiši, Vladimíre Kremlíku, vládo hnutí ANO, ČSSD a KSČM, mé pozměňovací návrhy jsou reálnou snahou a možností, jak toto trestuhodné diletantství ještě zachránit. Situace je vážná a dokazuje to, jak moc ignorujete varování odborníků, manažerů v dopravě i stavebnictví, novinářů a samozřejmě také nás v opozici. Nejen v resortu dopravy vládne kvůli vašim krokům beznaděj. Prosím vás tedy závěrem o podporu mých pozměňovacích návrhů a také, abyste zvážili svá slova a přestali lhát o tom, že naši zemi rozvíjíte, protože to minimálně v resortu dopravy prostě není pravda.

Nyní se chci přihlásit k pozměňovacím návrhům, konkrétně k variantnímu pozměňovacímu návrhu pod čísly 3759 a 3760, který posiluje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury o 4 400 921 000 Kč, resp. o 2 890 058 638 Kč; dále pak k variantnímu pozměňovacímu návrhu pod čísly 3763 a 3764, které taktéž posilují rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, konkrétně o 5 500 000 000 Kč, resp. o 4 000 500 000 Kč; dále pak k pozměňovacímu návrhu pod číslem 3896, který taktéž posiluje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, konkrétně o 1 840 000 000 Kč.

Jak jsem již říkal, mám taky zájem o posílení kapitoly 334 Ministerstva kultury - živé umění v programu státní podpory profesionálních divadel a státních profesionálních symfonických a pěveckých sborů, konkrétně variantní pozměňovací návrh pod čísly 3897 a 3898. V jednom případě se jedná o posílení o 30 mil., ve druhém pak o 50 mil. Kč.

Děkuji vám za pozornost.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.