Blaha (ODS): Velmi hrubý odhad HDP, Okamurova prohra a Zemanovo otálení

14.01.2014 14:20

Také uplynulý třetí týden byl poměrně bohatý na události.

Blaha (ODS): Velmi hrubý odhad HDP, Okamurova prohra a Zemanovo otálení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na tiskové konferenci

Poněkud mě překvapilo zpřesnění údajů o vývoji hrubého domácího produktu ve 3. čtvrtletí. Jde o to, že se z makroekonomického ukazatele o HDP vytváří spousta příběhů. Rozdíl mezi růstem a poklesem je z tohoto pohledu zcela klíčový. Lidé jsou totiž závislí na trendech. Proto jsem v rozpacích nad výkonem našich statistiků. V listopadu ohlásili, že česká ekonomika poklesla ve čtvrtletním srovnání od 0,5 %. V prosinci se situace o něco zlepšila, takže HDP poklesl pouze o 0,1 %. No a v lednu je z toho naráz růst ve výši 0,2 %. Naprosto chápu, že se výsledky postupně zpřesňují tak, jak přicházejí další informace. Ale očekával bych, že výpočet HDP je poměrně rutinní záležitost, protože ho ČSÚ provádí čtyřikrát ročně už od roku 1993. Jenom bych rád připomněl, že původní „podstřelený“ odhad použila ČNB, aby před veřejností obhájila kontroverzní administrativní oslabení koruny.

Musím se vrátit k výsledku prvního kola doplňovacích senátních voleb v našem kraji. Samozřejmě mám jako novopečený předseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji obrovskou radost z úspěchu našeho kandidáta Libora Lukáše. Podle sázkových kanceláří rozhodně k favoritům nepatřil. Pro naši stranu je to po dlouhé době pozitivní zpráva. Ovšem co mě potěšilo neméně, je prohra Úsvitu. Pan doktor Talaš, kterého navíc kromě Úsvitu údajně podporovalo i Babišovo ANO, je totiž otec partnerky Tomia Okamury. Doplňovací volby u nás probíhají proto, že stávající senátor, pan Okamura, byl zvolen do Sněmovny. Já – a samozřejmě nejen já – jsem nominaci pana Talaše pochopil tak, že Úsvit chtěl ze Senátu vytvořit něco jako dědičný úřad. Buďme proto rádi, že voliči takové představě ukázali vztyčený prostředníček. Přinejmenším to znamená, že populismus u nás ještě nezvítězil.

Miloš Zeman si se jmenováním vlády dává na čas. Podle mého názoru je to chybná strategie, protože dává prostor ke spekulacím, že hraje o čas, aby si hoši z jeho „nepolitické“ vlády stihli ještě něco urvat. Ale v podstatě je jedno, jestli vládnou socialisté legitimní nebo nelegitimní. Návrh pana budoucího ministra zemědělství Jurečky na znovuzavedení tzv. „zelené nafty“ mě o tom přesvědčuje. Vracení spotřebních daní úzké skupině poplatníků je typický nástroj výroby nerovností. Jestli stát nepotřebuje těch 1,4 mld. Kč, o které se v tomto případě jedná, nechť sníží sazbu daně. Kastování firem na více a méně užitečné pro obecné blaho je nesmysl, který je potřeba definitivně odmítnout. Zemědělská lobby je mocná, protože umí prodávat příběhy o hladomoru. Ve skutečnosti je to podvod. Mýtus o soběstačnosti slouží pouze k získávání dotací a k vylepšování bilance podnikatelů v zemědělství.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Blaha

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…