Blažek (ODS): Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu Boj o Moskvu

13.05.2014 15:17

Ministr obrany odmítá vojáky NATO. ODS požaduje vysvětlení.

Blažek (ODS): Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu Boj o Moskvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Poslanci Občanské demokratické strany požadují po předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, aby vysvětlil postoj svého ministra obrany Martina Stropnického, který přirovnává spojenecké vojáky NATO k okupačním vojskům Varšavské smlouvy a považoval by jejich přítomnost na českém území za problematickou.

„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu',“ glosuje Pavel Blažek, poslanec ODS.
 
„Zájmem Občanské demokratické strany je především bezpečnost České republiky, a tu nám zaručuje v prvé řadě pevné spojenectví v Severoatlantické alianci. Jenže výroky Martina Stropnického naše postavení v NATO podkopávají, protože naši spojenci právem očekávají, že budeme své alianční závazky plnit. A to je zvlášť ve světle současné situace na Ukrajině velmi špatné,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.
 
„Přirovnat okupaci z roku 1968 a následný pobyt sovětských okupačních armád k případnému rozmístění aliančních vojsk na našem území tak, jak to provedl Martin Stropnický, je skandální. Jsme hrdí na to, že jsme členy NATO a podporujeme euroatlantickou vazbu. NATO je klíčem k naší bezpečnosti. Proto požadujeme od předsedy vlády vysvětlení,“ říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.
 
„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu', daru UV KSSS lidu Sovětského svazu, ve kterém v roce 1985 nadšeně, byť jistě ne zadarmo, hrál poručíka Rudé armády. 'Sovětský lid' v té době představoval i Lotyše, Litevce, krymské Tatary a tak dál, kteří byli toutéž armádou v té době okupováni a násilím drženi v komunistické říši,“ říká Pavel Blažek, poslanec Občanské demokratické strany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…