Bouzek (TOP 09): Na islámské fanatiky doplácejí nevinní. Rádcem je nenávist

15.03.2015 10:01

V sobotu se na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. sešli lidé, kteří se nějakým způsobem vymezují proti islámu. Je pravdou, že konání shromáždění nepodléhá ze zákona žádnému povolovacímu režimu a oznamovatel má vůči úřadu pouze oznamovací povinnost.

Bouzek (TOP 09): Na islámské fanatiky doplácejí nevinní. Rádcem je nenávist
Foto: David Hora
Popisek: Lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička na demonstraci v Českých Budějovicích

Přesto s jistými obavami sledujeme, jak se náš stát plní „odborníky“ na islám. Není snadné se v tak složité univerzální víře orientovat. Jisté je, že budí vášně, někdy i paniku a o muslimských přistěhovalcích ani nemluvě.

Základním a nepřekročitelným pravidlem ale je, že lidé jiné víry a vyznání musejí respektovat pravidla a zákony států, na jejichž území žijí. Máme štěstí, že žijeme v demokratickém státě, kde má každý právo vyjádřit svůj názor a kde ctíme svobodu projevu a vyznání. Paradoxně ale u nás lidi spolehlivě dokáže oslovit hledání společného nepřítele a nenávist k němu.

A jak známo, objektem nenávisti se může stát jednotlivec, skupina osob, ale třeba i celý národ nebo společenský systém s cílem objekt nenávisti poškodit či zničit. A s tím se nehodláme ztotožnit. Složité věci nelze zjednodušovat, ani účelově převracet. Islám nerovná se terorismus.

Na islámské fanatiky nejvíce doplácejí nevinní muslimové. Historie by nás už měla dostatečně poučit v tom, že stavět na kolektivní vině je naprosto liché. Zdá se, že je pro někoho velkým uměním naučit se toleranci k minoritám, náboženstvím a národům. Přesto věříme, že většina z nás na to nerezignuje a dlouhodobé intenzivní emoci vyjadřující hněv a nepřátelství nedá šanci.

Tomáš Bouzek, náměstek primátora Českých Budějovic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…