Brabec (ANO): Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři

13.01.2014 9:49

ANO chce na MŽP vrátit odbornost, nevládní organizace budou u toho.

Brabec (ANO): Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Přibližně 15 zástupců nevládních ekologických organizací jednalo v pátek 10. ledna v Praze s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátem hnutí na ministra životního prostředí Richardem Brabcem.

Setkání zprostředkoval jeden ze spolutvůrců programu životního prostředí hnutí ANO, bývalý ministr životního prostředí a český zástupce Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise Ladislav Miko.

Cílem jednání bylo především navázat dialog mezi ekologickými organizacemi a budoucím vedením resortu. Kandidát na ministra Richard Brabec představil své priority, mezi něž řadí především nové nastavení Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a obnovení důvěry českého ministertva životního prostředí v Bruselu.

Zástupci ekologických iniciativ upozorňovali také na to, že předešlí ministři - především z řad ODS - s nevládními organizacemi vůbec nekomunikovali. Řešit se podle nich musí i personální politika ministerstva. Skuteční experti z ministerstva odcházejí a zůstávají úředníci bez odborné znalosti, které do funkcí nominovaly politické strany.

Přibližně po třech hodinách jednání se jeho účastníci rozcházeli s tím, že schůzky nevládních organizací s vedením resortu a zástupci hnutí ANO budou pokračovat přibližně jednou za měsíc, především s ohledem na aktuální problémy, které ministerstvo musí v nejbližších měsících řešit. Například k problematice přenastavení OPŽP by měla být sestavena pracovní skupina, v níž by zasedli i zástupci nevládních organizací.

"Já bych chtěl vůbec poděkovat za nabídku tohoto setkání, s předchozím ministrem se nám nepovedlo sejít ani jednou. Už tohle setkání je vstřícný krok," konstatoval Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

"Jsem rád, že mezi námi nevznikly žádné hluboké příkopy a myslím, že ani nevzniknou. Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři v jednání o problémech resortu. A podle toho, co z resortu přichází za informace o tom, v jakém je po předchozích minstrech stavu, těch problémů bude víc než dost," dodal kandidát na ministra Richard Brabec.

Kromě Ladislava Mika se jednání účastnili i bývalí ministři životního prostředí Rut Bízková a Petr Kalaš. Richard Brabec by v resortu rád navázal na jejich práci, kterou považuje za odbornou a profesionální, nikoli stranickou. "Právě proto se v mém týmu poradců pan Kalaš objeví, ale rád bych své kroky konzultoval i s panem Mikem či paní Bízkovou," doplnil Richard Brabec.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…