ČPS: O místo v Evropském parlamentu se bude ucházet žatecký Pirát

26.03.2014 6:23

Žatecké místní sdružení Pirátů vysílá do blížících se evropských voleb svého zástupce. V rámci volebního programu se kromě prosazování společného programu evropských pirátských stran zaměří na kandidaturu Žatce a dalších lokalit do UNESCO.

ČPS: O místo v Evropském parlamentu se bude ucházet žatecký Pirát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš půjde do voleb jako lídr v Praze

Žatecké místní sdružení Pirátů vysílá do blížících se evropských voleb svého zástupce. Důvěru celostátního fóra získal Tomáš Weidisch, předseda žateckých Pirátů. Kandiduje na 25. místě. V rámci volebního programu se kromě prosazování společného programu evropských pirátských stran zaměří na kandidaturu Žatce a dalších severočeských lokalit do UNESCO.

Piráti do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou letos v květnu, nasadí 27 kandidátů. Po několika kolech „primárek“ byl celostátním fórem Pirátské strany nominován také Tomáš Weidisch, předseda žateckého místního sdružení, které patří k nejvýraznějším ve straně. Bude prosazovat společný program evropských pirátských stran, který akcentuje občanskou participaci, transparentnost Evropské unie, ochranu soukromí, otevřená data, podporu svobodných licencí či revizi patentových zákonů.

„Evropská unie sleduje zájmy spíše členských států, než vlastních občanů. Chceme tento demokratický deficit nahradit otevřenou moderní informační politikou; má-li stát EU na pevných základech, musí mít důvěru svých občanů. Pro získání důvěry je však potřeba evropské úřady a instituce zefektivnit a dosáhnout jejich transparentního řízení tak, aby místo byrokratům sloužily lidem v členských zemích,“ říká Tomáš Weidisch. „Existuje-li proud tzv. euroskepticismu, Pirátská strana se přiklání spíše k eurokriticismu. Těžko si představit, že by Česká republika nebyla členem EU. Nejsme Švýcarsko a nemůžeme si to dovolit. Členství v Evropské unii nám přináší mnohé výhody i nevýhody. Myslíme si, že je třeba Evropskou unii zreformovat, ne zrušit. Volíme cestu aktivního odporu proti nesmyslným bruselským nařízením o pěstování bylinek či podobě etiket, naopak podporujeme kulturní spolupráci a otevřený evropský trh,“ dodává.

Kromě prosazování společného evropského programu pirátských stran se chce Weidisch v rámci svého volebního programu zaměřit na kandidaturu Žatce a dalších severočeských lokalit (Kadaň, Krušné hory ad.) do UNESCO.„Podporuji zapsání žateckého Pražského předměstí na seznam světového kulturního dědictví. Žatec je Mekkou zlatavého moku a unikátní síť sušáren chmele si to zaslouží. Je to jedna z možných cest, jak dát o Žatci vědět a přilákat do našeho města turisty. Další rovinou je samozřejmě mezinárodní prestiž,“ uzavírá Weidisch.

Tomáš Weidisch (*1993) bude možná nejmladším ze všech kandidátů letošních voleb do Evropského parlamentu. Jednadvaceti let dosáhne teprve pár dní před samotnými volbami. Svůj věk však jako handicap nevnímá. Naopak do voleb vstupuje ač z prakticky nevolitelného místa s entuziasmem pro věc. Ve své kandidatuře vidí zejména šanci seznámit občany s programem Pirátů a rozšířit povědomí o aktivitách Pirátské strany v Ústeckém kraji.

Weidisch se narodil a celý život žije v Žatci. Zde vystudoval Střední hotelovou školu, obor management obchodu a služeb. Později studoval Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy. V současnosti pracuje jako technik internetového providera.Od roku 2012 se jako pořadatel hudebních a filmových festivalů, přednášek a dalších akcí účastní žateckého kulturního života. Od stejného roku je také členem České pirátské strany, je zakládajícím členem žateckého místního sdružení.

Společný evropský program Pirátských stran

Kompletní kandidátní listina České pirátské strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.