ČSSD: Odmítáme návrh ministra Brabce na zdražení vody

15.08.2016 9:26

ČSSD nesouhlasí s návrhem ministra životního prostředí Brabce (ANO) na výrazné zvýšení poplatků za odběr podzemní vody.

ČSSD: Odmítáme návrh ministra Brabce na zdražení vody
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Boj se suchem nesmí být záminka pro bezdůvodné plošné zvyšování nákladů domácností, které odebírají vodu z veřejných vodovodních sítí a nemohou ovlivnit, zda je v důsledku místních podmínek získávána více z povrchových či podzemních zdrojů.  Ministři za ČSSD proto ve vládě nebudou hlasovat pro návrhy, které by vedly ke zvýšení poplatku a tedy zdražení vody pro domácnosti.

Upozorňujeme na to, že v uplynulých letech již došlo k výraznému růstu vodného a stočného mimo jiné v důsledku investic do vodovodních a kanalizačních sítí a nových čistíren odpadních vod a také v důsledku zvýšení DPH u vodného a stočného za pravicových vlád z původních 5% na současných 15%.

MŽP se snaží protlačit prostřednictvím novely zákona o vodách trojnásobné zvýšení poplatků za odběr podzemní vody.  Nemůžeme souhlasit s tím, že by lidé měli platit za vodu vyšší poplatky, a to jen proto, že v důsledku jejího neustálého zdražování dochází k omezování její spotřeby a tím i příjmů Státního fondu životního prostředí. ČSSD sdílí kritické stanovisko Svazu měst a obcí, které bylo ke zmíněné novele z dílny MŽP publikováno v uplynulých dnech.

Pokud jde o potřebu regulace objemu čerpání podzemních vod, celkový odběr vody z podzemních zdrojů v ČR v posledních letech trvale klesá a není tedy důvod k drastickému zvyšování poplatku jako vynucenému regulačnímu opatření.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …