ČSSD: Průzkum CVVM byl voličům již několik dní znám. Zákon jsme neporušili

21.05.2014 19:26

Reakce ČSSD na článek serveru Lidovky.cz

ČSSD: Průzkum CVVM byl voličům již několik dní znám. Zákon jsme neporušili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vedení sociální demokracie je znepokojeno dnešním textem serveru Lidovky.cz, který obviňuje stranu z možného porušení zákona poté, co zveřejnila výsledky volebního průzkumu CVVM na své sociální síti.

 Z právního rozboru ČSSD vyplývá, že diskusní příspěvek obsahující data z již zveřejněného volebního průzkumu v diskusním fóru s omezeným počtem příjemců není porušením zákona.

 Inkriminovaný výzkum, který dokládá jasné posilování preferencí strany před hlasováním do Evropského parlamentu, byl zveřejněn 19. května na webu CVVM a v hromadných sdělovacích prostředcích. Informace z průzkumu byla již voličům několik dní známa a její schopnost ovlivnit voliče dvakrát po sobě je tedy velmi diskutabilní.

 Zákon navíc rozlišuje zveřejnění fyzickou osobou a právnickou osobou, která provozuje rozhlasové nebo televizní vysílání nebo vydává tisk.

 Nic z toho nelze na tuto situaci aplikovat, což autor článku na serveru Lidovky.cz ostatně sám přiznává. Přesto server článek uveřejnil a mohl tak také porušit jiné ustanovení Zákona o volbách do Evropského parlamentu. Prosíme novináře, aby se zdrželi šíření podobných nařčení, která nelze v tak krátké době vyvrátit. V době vrcholící kampaně se takové informování negativně podepisuje na férovém charakteru předvolební soutěže.

 Tiskové oddělení ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.