ČSSD: Prvomájový manifest

01.05.2016 9:12

Prvomájový manifest ČSSD dnes na oslavě 1. máje ve Vyškově představil předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

ČSSD: Prvomájový manifest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Česku se hospodářsky daří a je důležité, aby se lépe vedlo i jeho občanům. Stabilní hospodářský růst je příležitostí, jak zlepšit díky zvyšování mezd a důchodů, životní úroveň lidí, ale také stabilizovat financování důležitých veřejných služeb: zdravotnictví, školství a bezpečnost. Jsem přesvědčen, že vláda k tomu musí důsledně využít všechny nástroje, které má k dispozici,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka.

Manifest ČSSD uvádí nejdůležitější priority, které bude chtít sociální demokracie v rámci koalice prosadit. „Jako prioritní chceme řešit udržení kvalitních pracovníků v našem zdravotnictví," uvádí se v manifestu. ČSSD navrhuje zvýšení tarifních plastů lékařů a zdravotních sester o 10 %. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. Vyšší růst, a to o 5 %, by se měl týkat také policistů, hasičů, pracovníků v sociálních službách a dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

ČSSD se v prvomájovém manifestu přihlašuje k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy. Podle názoru ČSSD by se minimální mzda měla od ledna 2017 upravit na 11 000 Kč.

Bohuslav Sobotka dnes také připomněl, že česká ekonomika nejenže roste nejvýrazněji za posledních osm let, ale že nyní máme nejnižší nezaměstnanost v rámci EU.

Současný hospodářský růst by se měl také odrazit v důstojné valorizaci penzí. ČSSD bude po svých koaličních partnerech požadovat záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200–300 korunami. „Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 Kč," připomíná manifest, který se hlásí také k podpoře zvýšení příspěvku na péči pro lidi se zdravotním postižením.

Manifest bude dnes sociální demokracie zveřejňovat na všech svých 55 ústředních prvomájových shromážděních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…