ČSSD: Zelená nafta i pro zemědělce v živočišné výrobě

21.10.2016 13:56

Poslanecká sněmovna definitivně schválila vládní novelu zákona o spotřebních daních, kterou se zavádí tzv. zelená nafta i pro zemědělce v živočišné výrobě. Nárok na vratku daně budou mít i lesníci a chovatelé ryb.

ČSSD: Zelená nafta i pro zemědělce v živočišné výrobě
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

Sociální demokracie podpořila komplexní pozměňovací návrh, který schválil Zemědělský výbor. „Podle něj budou preferováni zemědělci v živočišné výrobě, kteří mají v přepočtu vyšší podíl netržních plodin, což přispívá ke zlepšování kvality půdy. Vzhledem k přínosům živočišné výroby pro životní prostředí je žádoucí ji co nejvíce podpořit,“ vysvětlil Ladislav Velebný, místopředseda sněmovního Zemědělského výboru.

Zemědělci provozující živočišnou výrobu budou v první fázi dostávat zpět 90% spotřební daně, zatímco v rostlinné výrobě činí vratka 40%.  Od 1. července 2017 se výše vratky spotřební daně bude odvíjet od intenzity chovu zvířat. Čím vyšší poměr živočišné výroby, tím vyšší bude také vratka daně.

„Jedná se o další významnou podporu pro české a moravské zemědělce. Jsem rád, že tato novela našla většinovou podporu v Poslanecké sněmovně,“ uzavřel Ladislav Velebný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…