Cabicar (TOP 09): Mělnická bouda prošla rekonstrukcí interiéru

29.12.2018 17:25

Dětská ozdravovna Mělnická bouda v Peci pod Sněžkou byla dnes slavnostně otevřena po rekonstrukci za 16 milionů korun. Nejvýše položené lůžkové zdravotnické zařízení v celé České republice nabízí pobyty především dětem s opakovaným či chronickým dýchacím onemocněním.

Cabicar (TOP 09): Mělnická bouda prošla rekonstrukcí interiéru
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Horská chata položená v horní části lyžařského areálu Zahrádky prošla od letošního dubna do listopadu celkovou přestavbou interiérů v hodnotě 16 milionů korun, a to za výrazné podpory Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov.

„Hlavním cílem rekonstrukce bylo vybudování sociálních zařízení na jednotlivých pokojích. Současně jsme ale vyměnili veškeré rozvody včetně vzduchotechniky, zrekonstruovali jsme kuchyň, jídelnu a školní třídy. Dále jsme pořídili nové vybavení pokojů, jídelny, kuchyně a dětské herny,“ popisuje změny náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví.

V roce 2016 byla navíc Mělnická bouda zateplena, což si vyžádalo investici 4,2 milionu korun. Její celková kapacita se úpravami nezměnila a zařízení tak díky vhodným klimatickým podmínkám východních Krkonoš nabízí 45 lůžek pro děti ohrožené životním prostředím, především s opakovanými onemocněními dýchacích cest, astmatikům, alergikům ale i dětem s nesprávným životním stylem či z nevhodného sociálního prostředí.

Děti mohou být doprovázeny rodičem nebo jinou dospělou osobou. Pobyty jsou poskytovány na základě lékařského návrhu a jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Stejně jako sousední bouda Salomon, rovněž nedávno zrekonstruovaná, poskytuje Mělnická bouda komplexní zdravotní, pedagogicko-psychologickou i sociální péči.

„Zájem o pobyt dětí v krajských ozdravovnách letos opět stoupl. Za uplynulých 11 měsíců tohoto roku v nich bylo odléčeno více než 2100 dětí. Loni to byly necelé dva tisíce dětí,“ dodává náměstek Aleš Cabicar.

Nejvhodnějším obdobím pro pobyt v dětské ozdravovně je období podzimních inverzí, kdy se průmyslové aglomerace dusí ve smogu a na horách je sluníčko a čistý vzduch. Dalším vhodným obdobím je období jara, kdy zejména alergici mohu přečkat období květu silně alergizujících rostlin na horách, kde jsou ještě zbytky sněhu a vrátit se do nížin až po jejich odkvětu a vyhnout se tak kontaktu s alergenem.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem dalších tří ozdravoven: DO Království, Nemojov, DO Bedřichov, Špindlerův Mlýn a DO Svatý Petr, Špindlerův Mlýn a zároveň je jediným krajem, který dětské ozdravovny provozuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.