Černoch (Úsvit): Chceme zabránit válce státních zástupců a ministryně spravedlnosti

12.11.2014 19:21

Okolo návrhu nového zákona o státních zastupitelstvích je velmi rušno. Ministryně spravedlnosti Helena Válková připravila návrh, který se nelíbí ani nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, ani vrchní státních zástupkyni Lence Bradáčové.

Černoch (Úsvit): Chceme zabránit válce státních zástupců a ministryně spravedlnosti
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Kde jsou hlavní problémy? Pavel Zeman uvedl, že zákon oslabí nezávislost státních zástupců. Jako příklad uvedl to, že by sice státní zástupce měl projít výběrovým řízením, ale ministr spravedlnosti nemusí výsledky řízení respektovat. Ve finále by tak záleželo pouze na jeho vůli, zda se výsledkům řízení podvolí anebo do funkce jmenuje někoho dle vlastního výběru. Nový zákon dále počítá s vytvořením speciálního úřadu, který by měl řešit majetkově trestně právní činnost a korupční delikty a to v případech, kdy daná částka přesáhne 75 milionů korun. Ani s vytvořením tohoto speciálního úřadu Zeman nesouhlasí. Dokonce se nechal slyšet, že pokud se návrh zákona nezmění, podal by demisi. Z návrhu ministryně Válkové není nadšená ani Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze. Vadí jí především to, že zákon neposiluje nezávislost státního zastupitelství, ale činí ho bezprecedentně závislým na ministerstvu spravedlnosti.

Helena Válková svůj návrh hájí s tím, že zákon chrání svobodu státního zastupitelství. A to například zavedením funkčního období vedoucích státních zástupců. Nejvyšší státní zástupce by pak nesměl být do funkce znovu zvolen a odvolán by mohl být jen v případech uvedených v zákoně. Helena Válková na pondělní tiskové konferenci také řekla, že se její návrh nějak zásadně neliší od toho, který podala její předchůdkyně, Marie Benešová. Poté také přiznala, že je její návrh trochu kontroverzní.

Tento mediální boj mezi státními zástupci a ministryní spravedlnosti určitě postřehl každý z nás. Z mého pohledu je elementární, aby obě strany diskutovali a hledali řešení. Nejhorší by bylo, kdyby mezi ministryní a státními zástupci vypukla válka o nový zákon. Kvalita státního zastupitelství jako instituce totiž úzce závisí na tom, že spolu tito klíčoví hráči umí spolupracovat.

S touto myšlenkou jsem se ujal iniciativy spolku Šalamoun, který se již dvacet let zabývá kvalitou českých soudů a státního zastupitelství. Proto tento pátek pořádám seminář pod záštitou Ústavně právního výboru právě k tomuto zákonu. Prostory pro jednání nám laskavě poskytl předseda Výboru pro obranu David Kádner. Účast přislíbila řada významných osobností, které mají k problematice co říci. Hlavními hosty budou právě paní ministryně Válková, nejvyššího státního zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupci Lenka Bradáčovou i Ivo Ištván, ale i bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Mým hlavním cílem je posadit všechny strany k jednacímu stolu a pokusit se najít alespoň v některých bodech společnou řeč. Válka ministryně a státních zástupců je totiž to nejhorší, co by nás mohlo potkat.

Marek Černoch, poslanec hnutí Úsvit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.