Černoch (Úsvit): Ministr Mládek přiznal chyby v energetickém zákoně

24.06.2015 10:59

Závažné chyby v novele energetického zákona, kterou dlouhodobě kritizují poslanci Hnutí Úsvit, dnes přiznal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Předložil totiž do vlády technickou novelu, která má zabránit tomu, aby byl Energetický regulační úřad od ledna 2016 bez vedení.

Černoch (Úsvit): Ministr Mládek přiznal chyby v energetickém zákoně
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

„Ministr Mládek dnes přiznal, že lhal, když tvrdil, že námi kritizovaná novela energetického zákona je kvalitní a že předsedkyně ERÚ zůstane ve své funkci až do konce funkčního období v roce 2017. Musel totiž předložit do vlády novelu zákona, který byl schválen teprve 5. června 2015 a bude platit až od orku 2016. Jinak by totiž skončilo současné vedení ERÚ a po dobu roku a půl by byl úřad bez jakéhokoliv vedení. To by mělo obrovský dopad na regulaci energií a mohlo by to znamenat i zvýšení cen,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Ironií podle něj je, že poslanci hnutí Úsvit předložili podobný pozměňovací návrh do vlády již před měsícem se žádostí o projednání ve zrychleném režimu. „Vláda však náš zákon odložila a počkala si na vládní. Připomíná to situaci v oblasti podpory biopaliv, kdy vláda předložila stejný návrh jako opozice, ale pak neschválila ani jeden a dnes nám hrozí pokuty za příliš štědrou podporu biopaliv, kde bylo navíc vládní hnutí ANO ve střetu zájmů,“ řekl poslanec Černoch

Dochází ke konfliktu mezi ustanoveními obou zákonů

Při projednávání v Senátu vyšla najevo legislativní chyba, která se týká souběhu zákona energetického a zákona č. 234/2014 Sb. (o státní službě). Dochází tak ke konfliktu mezi ustanoveními obou zákonů, kdy může hrozit, že nebude jasné, na základě jakých pravidel bude ERÚ řízen v období od 1. ledna 2016 do 1. srpna 2017. Podle úpravy novely energetického zákona bude až do 1. srpna 2017 v platnosti stávající znění §17b energetického zákona, kdy úřad řídí předseda a místopředsedové. Zároveň se však od 1. ledna 2016 nevztahují dle § 2 odst. 1 písm. g) služebního zákona podmínky státní služby na „člena Rady Energetického regulačního úřadu“, a ruší se výjimka pro předsedu a místopředsedy úřadu. Analogicky se bude měnit § 33 odst. 1 písm. q) zákona o státní službě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.