Černoch (Úsvit): Na setkání parlamentních výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU byla řeč o Ukrajině, Řecku i imigraci

19.06.2014 12:50

Ve dnech 15. - 17. června jsem se v Athénách zúčastnil Konference výborů pro evropské záležitosti národních parlamentů EU a kandidátských zemí (COSAC). Bylo to velmi napjaté setkání.

Černoch (Úsvit): Na setkání parlamentních výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU byla řeč o Ukrajině, Řecku i imigraci
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Po úvodním vystoupení řeckého premiéra a dalších politických špiček Řecka, se úvodního slova chopil německý europoslanec Elmar Brok, který ve svém dlouhém projevu uvedl, že to, čeho jsme dnes svědky na Ukrajině, je pouze zásluhou Ruska. Při demonstracích na kyjevském Majdanu byli podle něj pouze lidé toužící po svobodě, nikoliv provokatéři. To není pravda a dnes už to ví každý člověk, který toto dění trochu sleduje. Dokud se na tamní situaci nebudeme dívat reálně, nic se nezmění.

Pan europoslanec Brok také prohlásil, že anexe Krymu je první anexe od konce druhé světové války, na což samozřejmě reagovali řečtí členové delegace a připomněli Kypr okupovaný Tureckem či Moldávii. Na základě jeho slov se strhla velká diskuse.

Pohled na situaci na Ukrajině už se ale celkově začíná v Evropě měnit. Francouzská delegace zmínila, že je třeba jednat s oběma stranami konfliktu a nedívat se na věc pouze tak, že vše, co přichází z Ruska, je špatné. Francouzi také zdůraznili potřebu chránit i obchodní zájmy evropských zemí, podobně reagovala španělská delegace, podle které situace není rozhodně černobílá.

Dalším tématem tohoto setkání byla řecká krize a zaměstnanost. Řecký premiér uvedl, že krize v jeho zemi už pomalu odeznívá, od jiných představitelů Řecka pak zaznívalo, že Řekové za nic nemohou, že vše způsobila Evropská unie, která je za jejich problémy zodpovědná. Vzpomeňme ale na štědré řecké důchody v tisících eur.

Předsednictví přebírá Itálie, která je v řadě jižních států, takže dalším tématem pochopitelně byla imigrace ze zemí třetího světa. Zaznělo zde, že se tato záležitost musí řešit společně, mimo jiné i s ochranou hranic, jinak celá Evropa pocítí, co způsobí příliv imigrantů. Ačkoliv z humanitárního hlediska jde pochopitelně o velké neštěstí, pro přímořské státy je situace velmi složitá, protože většina uprchlíků z třetích zemí se do Evropy snaží dostat po moři.

Rozčarováním byla videomessage od končícího předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, který si neudělal čas na vystoupení na této důležité konferenci, což bylo bráno jako projev neúcty. Osobně se ale domnívám, že celkově se v rámci tohoto setkání prodiskutovalo mnohem více stěžejních problémů Evropské unie a jednotlivých členských států než na půdě Evropského parlamentu.

Marek Černoch
poslanec Úsvitu za Středočeský kraj
člen výboru pro evropské záležitosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.