Černochová (ODS): Deklarace za zachování bezpečné a obranyschopné ČR

17.06.2020 4:33

ODS včera na tiskové konferenci představila Deklaraci členů Parlamentu za zachování bezpečné a obranyschopné ČR.

Černochová (ODS): Deklarace za zachování bezpečné a obranyschopné ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Dokument, se kterým osloví i kluby dalších politických stran, vyzývá vládu k odpovědnému přístupu k zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky, udržení tempa investic do modernizace armády, maximální míře šetrnosti a promyšlenému postupu případných úsporných opatření v oblasti obrany a bezpečnosti, podpoře domácího obranného průmyslu a výzkumu a vývoje.

„Pandemie koronaviru ukázala, že bez armády, bezpečnostních sborů a dalších složek IZS se v krizových situacích neobejdeme. Pokud má mít systém obrany a bezpečnosti naší země smysl, musíme jej modernizovat a investovat do něj. Vítáme, že vláda prozatím neustupuje z cíle modernizovat armádu a realizovat klíčové zakázky. Přesto tlak na úspory bude i v dalších letech obrovský a my si již nemůžeme dovolit prohlubovat obrovský vnitřní dluh, který obrana má. Domníváme se, že je třeba, aby zákonodárci napříč politickým spektrem jasně deklarovali, že naše obrana a bezpečnost nemá být obětována a že nepřipouštíme škrty v této oblasti bez náležité analýzy, která bude garantovat, že nedojde ke zpomalení modernizace a investic do přelomových technologií. Domnívám se, že taková deklarace je důležitá nejen směrem k vládě, ale i směrem k občanům. Proto ji dnes předkládáme a budeme usilovat o její podporu ze všech parlamentních klubů,“ uvedla předsedkyně výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Dvoustránkovou Deklaraci podepsali všichni členové poslaneckého a senátorského klubu ODS. V následujících dnech tak mohou učinit i zákonodárci z jiných stran. Je založena na politickém konsenzu, který v oblasti obrany a bezpečnosti v posledních letech panuje zejména v tom, že rozpočet obrany ČR by měl být navyšován postupně na úroveň 2 % HDP. Ambicí je tedy získat co nejvíce podpisů tak, aby bylo patrné, že politická scéna je jednotná v názoru, že armáda nemá padnout za oběť současné krize.

deklarace

deklarace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.