Černochová (ODS): Po bitvě o navrácení deseti miliard přijde Ministerstvo obrany kvůli vlastní neschopnosti o půl miliardy

08.04.2021 20:45

Prohlášení předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Černochová (ODS): Po bitvě o navrácení deseti miliard přijde Ministerstvo obrany kvůli vlastní neschopnosti o půl miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Pravomocné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o udělení více než půlmiliardové pokuty Ministerstvu obrany za pochybení při zakázce na nákup víceúčelových vrtulníků je pohromou pro obranný rozpočet a naše ozbrojené síly. Bez ohledu na to, zda bude následovat soudní proces, a bez ohledu na jeho výsledek, je zjevné, že odmítnutí námitky jednoho z uchazečů proti výsledku tendru bylo zásadní chybou.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Tato chyba přinesla resortu obrany zcela zbytečné komplikace a tahanice a nese za ni odpovědnost zejména tehdejší náměstek pro akvizice Říha, který rezignoval na svou funkci v únoru 2020 po pochybnostech o správnosti postupu v jiném tendru. Nicméně ministerstvo neopustil a pracoval na něm dál přesto, že pobral necelé dva miliony korun za konkurenční doložku. A po roce, tedy na začátku letošního roku, nastoupil na účelově zřízený náměstkovský post. Vyzývám ministra obrany, aby z rozhodnutí o půlmiliardové pokutě vyvodil jednoznačné personální důsledky.

Pokud dle Ministerstva obrany nedošlo k pochybení při zmíněném odmítnutí námitky, selhala právní obhajoba resortu při řízení u ÚOHS. Jestliže nedojde ke změně přístupu resortu obrany k této kauze, hrozí, že Česká republika prohraje i paralelní proces vedený u Evropské komise. Naše obrana si nemůže v tuto chvíli, kdy je zpochybňován její rozpočet a kdy potřebuje investovat stovky miliard do modernizace armády, dovolit platit stamilionové pokuty za selhání úředního aparátu. Jde o podporu veřejnosti i politiků napříč politickým spektrem, kteří se o prostředky pro armádu zasazují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

7:02 Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.