Čertík (Svobodní): Svoboda slova? Pouze pro vyvolené

19.08.2015 19:20

Po teroristických útocích na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo se Evropou hrnula vlna solidarity. Solidarita s heslem „Je suis Charlie“, tedy „Já jsem Charlie“.

Čertík (Svobodní): Svoboda slova? Pouze pro vyvolené
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Po teroristických útocích na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo se Evropou hrnula vlna solidarity. Solidarita s heslem „Je suis Charlie“, tedy „Já jsem Charlie“. Toto heslo mělo být gestem solidarity a vyjadřovat podporu svobodě slova. Slogan šířili především kolegové novináři, malíři a poté i celá veřejnost, včetně politiků. Ti si ještě pro jistotu ruku v ruce udělali procházku po Boulevard Voltaire. Kdo nebyl „Je suis Charlie“, jako by nežil.

Po téměř tři čtvrtě roku se podobná karikatura objevila v České republice na fotbalovém utkání.  V zemi, kde prý existuje svoboda slova. Karikatura se objevila jako choreografie fanoušků FK Jablonec při fotbalovém zápase. Blonďatá dívka s nápisem Europa vykopává vousatého vepře s turbanem a koránem. Karikatura jako vystřižená z Charlie Hebdo. S tím rozdílem, že nebyla tak urážlivá. Fanoušci FK Jablonec využilI svého práva na svobody projevu a názoru a vyjádřilI tak svůj názor na dění v Evropě. Nyní jsou podezřelí z podněcování nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod. Nepřijde Vám to paradoxní? Navíc, když podnět orgánům činným v trestním řízení dal novinář z MF DNES.  Jen by mě zajímalo, zda byl dotyčný novinář v lednu tohoto roku také „Je suis Charlie“ a bojoval za svobodu slova.

Nenechte se tedy zmást. Svoboda slova v České republice neexistuje. Módní vlna „Je suis Charlie“ opadla. Je vidět, že v tomto státě se jen málo lidí řídí slavným citátem Voltaira: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat“. A pro zachování našich základních svobod, mezi něž patří i svoboda slova, by měl každý svobodný člověk morálně podpořit fanoušky fotbalového klubu FK Jablonec.

Je suis fanoušek FK Jablonec

Jan Čertík
místopředseda Svobodných v Libereckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!