Červinka (ODS): O vícezdrojovém financování městských kulturních organizací

16.04.2014 14:38

Ve svém předchozím článku jsem se dotkl investic do našeho Divadla F.X. Šaldy. Zmínil jsem se o projektu rekonstrukce zázemí divadla a o některých dalších bolestech, které divadlo v souvislosti s investicemi má či mělo, ale té největší bolesti jsem se ještě nedotkl. A to jsou peníze na provoz.

Červinka (ODS): O vícezdrojovém financování městských kulturních organizací
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

A nejedná se jen o Divadlo F.X. Šaldy. Jsou zde další tři městské instituce s nadregionálním významem, které mají stejný problém.  Zoologická zahrada, Botanická zahrada a Naivní divadlo stejně jako velké divadlo jsou instituce zřizované městem. A je to právě město Liberec, které z více než 96% nese na svých bedrech tíhu veškerých dotačních peněz na provoz těchto institucí. Jen pro letošní rok se jedná o částku převyšující 115 mil. Kč. Stát, respektive kraj přispívají k této částce každý rok zhruba kolem 5 mil. Kč. Že se jedná o částku v podstatě směšnou asi není nutné zdůrazňovat. Přitom se jedná o instituce, které zcela nepochybně nemají jen místní, tedy městský význam. Jsou jedinými v rámci kraje a mají zcela nezpochybnitelně své místo v rámci celé ČR. Vytvářejí kulturní, vzdělávací a společenské podhoubí a opět to není jen o městě, ale o celém kraji a ČR. Bohužel tomu ale neodpovídá podíl veřejných rozpočtů na provozu těchto institucí. Díky takzvané „Šestákově iniciativě „ a petici asociace divadel „Zachraňte svoje divadlo“ se snad alespoň v případě divadel začalo blýskat na lepší časy. Do legislativního plánu vlády se dostal zákon, který by měl do budoucna řešit tzv. vícezdrojové financování divadel. Výsledkem by měla být větší účast státu a krajů na financování oblastních divadel. Bohužel ale zatím tento zákon schválen není a dokud tomu tak nebude, tak je tato obrovská finanční zátěž v mnoha případech pouze na zřizovatelích, na městech. V případě Liberce to přitom začalo vypadat, že si kraj, respektive někteří jeho představitelé začali význam těchto institucí uvědomovat a i ve volebních programech před krajskými volbami se tato problematika objevila. Zatím bez výsledku, přitom od krajských voleb se schvalovaly už dva rozpočty jak města, tak kraje. Ovšem shodu na celkovém konceptu financování kultury se zatím nepodařilo nalézt. Objektivně řečeno do této debaty na druhou stranu patří i diskuze nad podílem města na financování krajských institucí působících v Liberci, především o knihovně, muzeu a galerii. I tato debata je nepochybně na místě. Zároveň je ale potřeba si přiznat, že zátěž města je násobně větší a je rozhodně na místě, aby se kraj na provozu divadel, ZOO a Botanické zahrady podílel a pokud mezi tím bude schválen zákon, který tento problém ošetří, alespoň by měl kraj náskok. Navíc by tím v dobrém slova smyslu celou zákonnou iniciativu podpořil. A nejde tady jen o úlevu městskému rozpočtu, která by se nepochybně hodila, ale jde především o princip. Jsou-li zde organizace, které mají nezpochybnitelný přínos pro celý kraj, tak by se měl kraj na jejich fungování podílet. Věřím, že se v nejbližší době přejde od slov k činům a podaří se neshody mezi městem a krajem v této oblasti překlenout a najít alespoň trochu důstojné východisko. Podfinancované rozpočty městských organizací to potřebovaly už včera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě