Chabr (TOP 09): Pro město je výhodné mít klíčovou infrastrukturu pod kontrolou

25.08.2020 10:31

Pražští zastupitelé rozhodli o navýšení základního kapitálu městské společnosti THMP. To ji umožní převzetí další agendy i zkvalitnění servisu.

Chabr (TOP 09): Pro město je výhodné mít klíčovou infrastrukturu pod kontrolou
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Pražští zastupitelé na svém posledním předprázdninovém zasedání rozhodli o navýšení základního kapitálu městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (dále THMP) o 68 milionů na rovných 200 milionů korun. To ji dovolí převzetí dalších technologií do své správy, rozvoj nových projektů i zkvalitnění servisu pro občany. Smlouvu o úpisu akcií minulý týden podepsali zástupci městské společnosti a vedení hlavního města.

„THMP jako společnost stoprocentně vlastněná hlavním městem Prahou vznikla v roce 2018, aby zajistila kvalitní správu, provoz a údržbu pražského veřejného osvětlení. Pro tuto činnost se musela dovybavit vlastním kapitálem, provést akvizici personálu a potřebné investice. V následujícím roce začala i s obnovou a modernizací veřejného osvětlení, v roce 2020 potom s činnostmi souvisejícími se zajištěním provozuschopnosti městského kamerového systému. Momentálně zajišťuje také činnosti týkající se přípravy projektu nového pražského městského mobiliáře,“ představil vývoj společnosti pražský radní Jan Chabr s tím, že by její působení mělo mít i nadále rostoucí charakter, např. v oblasti správy telemetrických a signalizačních dopravních systémů.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka záměr na navýšení základního kapitálu schválilo představenstvo společnosti už v dubnu letošního roku. „Vycházeli jsme při tom z návrhu střednědobého strategického plánu a na něj navazujících dokumentů. THMP už dávno není jen klasickým správcem veřejného osvětlení, její obrat v příštím roce přesáhne půl miliardy korun. Jak vyplývá i z názvu, pod naši správu postupně přecházejí i další městské technologické celky. S růstem přirozeně souvisí i zvyšující se nároky na dostatečný počet zaměstnanců nebo třeba pořízení různorodé techniky,“ doplnil.

Dnes se THMP stará o 135 tisíc stožárů veřejného osvětlení, městský kamerový systém, ve kterém je integrováno 4 500 kamer, slavnostní osvětlování 140 pražských památek a architektonicky významných staveb, téměř 470 veřejných hodin a 60 hodin na pražských věžích. „Pro město je výhodné mít klíčovou infrastrukturu pod plnou kontrolou, i z tohoto důvodu jsme před dvěma lety zakládali městskou společnost a dále do ní investujeme,“ uzavřel radní Chabr.

Hlavní město Praha upíše 3400 kusů akcií společnosti THMP ve jmenovité hodnotě 20 tisíc korun. Akcie upíše jako jediný akcionář a emisní kurz bude roven jejich jmenovité hodnotě. Hodnota, o kterou se základní kapitál společnosti THMP navýší, vzešla z doporučení auditní zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…