Chalánková (TOP 09): Nastávají okamžiky, kdy má opozice podat vládě ruku

29.11.2015 12:03

Projev Jitky Chalánkové na 4. celostátním Sněmu TOP 09

Chalánková (TOP 09): Nastávají okamžiky, kdy má opozice podat vládě ruku
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Dobrý den, dámy a pánové. Jmenuji se Jitka Chalánková. Předstupuji před vás, neboť, jak již více, přijala jsem nominaci na pozici místopředsedkyně a přicházím nabídnout své síly a zkušenosti naší straně. Přiznávám, že jsem o tomto kroku hodně přemýšlela. Každý den může být něčím výjimečný. Stejně tak i 29. listopad.

29. listopadu 1378 zemřel císař římský a král český Karel IV. 29. listopadu 1989 na své mimořádné schůzi zrušilo federální shromáždění vedoucí úlohu KSČ, čímž bylo formálně ukončeno 41 let komunistické nadvlády v Československu. Pro TOP 09 je 29. listopadu významný dvojnásob - probíhá celostátní sněm naší strany.

Před námi se rýsují nové skutečnosti, nové výzvy. Pan předseda Karel Schwarzenberg přechází do nové funkce. Starostové a nezávislí se vydávají vlastní cestou. A naše strana musí čelit paradoxní situaci, kdy vládní koalice díky hospodářskému růstu, který sama ani náhodou nezavinila, pohodlně nakupuje hlasy voličů. Zároveň dnes celá naše země čelí nové hrozbě - vlna uprchlíků valící se Evropou a terorismus ohrožují náš způsob života, naši bezpečnost a možná i demokracii v naší zemi. TOP 09 je stranou proevropskou. TOP 09 ví, že politickým uprchlíkům musíme pomáhat. TOP 09 ale též chápe, že v první řadě musí být naše země bezpečná, aby mohla garantovat svobodu svým občanům. Jsem ráda, že se mi podařilo v Poslanecké sněmovně připravit a vyjednat podporu a prosadit usnesení PS dne 1. října letošního roku, které dalo mandát vládě České republiky, jak má postupovat v případě migrační krize. Byla a jsem přesvědčena, že nastávají okamžiky v politice, ale především v životě státu, kdy má opozice podat vládě ruku. Stejně jako každá krizová situace je i tato krize zároveň příležitostí. Občané potřebují slyšet jasné a srozumitelné názory a myšlenky. Je to doba, kdy jsou média ochotna naslouchat. Je to i příležitost pro TOP 09. TOP 09 je stranou konzervativní, to je označení, které nejlépe vystihuje její charakter a hodnoty, z nichž vychází. I když našim občanům je někdy prezentována jako vzor nekompromisní pravicové politiky. Karel Schwarzenberg je symbolem vstřícnosti a lidství. Ukazuje, že pravicová politika, byť by se řídila přísnými ekonomickými regulemi, může, ale též musí být velmi sociální. Ano, musíme umět přesvědčit a já o to svou každodenní prací usiluji, že solidarita a sociální vnímavost pro nás nejsou prázdným pojmem a že právě naše politika je jedinou cestou, jak dlouhodobě zajistit dostatek prostředků na podporu těch, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nedokážou sami postarat o sebe či o své rodiny.

Toto si chci, pokud budu zvolena, vzít za úkol. Rovněž chci ukázat, že podpora rodiny je naše téma, že je propastný rozdíl mezi zodpovědnou sociální a rodinnou politikou a nebezpečným sociálním inženýrstvím, které reprezentuje současná například současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ale i mnozí další. Dnes zvolíme nové vedení TOP 09. Věřím, že dnešní volbou vznikne tým, který bude naši stranu dovnitř stmelovat a navenek dobře reprezentovat a v případě potřeby bránit. Vím, že ti, kteří kandidují, jsou schopni nejen fundovaně argumentovat, ale i rozhodně vystupovat proti oponentům. Přestože současný vývoj staví naše názory a postoje pod tlak, nesmíme je měnit. Musíme ukázat, že konzervativní hodnoty, na nichž stavíme, jsou správným základem pro řešení. Jsou to hodnoty, o kterých nemusíme diskutovat ani hlasovat - je to podpora rodiny, právo na svobodný život, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, pomoc lidem v nouzi.

Současná situace je příležitostí pro TOP 09. Pokud ji máme využít, musíme spolu více diskutovat, spolupracovat, naslouchat si navzájem a nacházet společná řešení. Pokud uděláme chyby, musíme dokázat je přiznat, analyzovat a poučit se z nich. Musíme být schopni o všem mluvit a neuzavírat se do sebe ani jako jednotlivci, ani jako strana. Je jisté, že na řešení současných problémů neexistují jednoduché recepty. Nicméně všechna řešení, která budeme v rámci naší strany navrhovat a prosazovat, musí stát na principu striktního dodržování zákonů a na obraně přirozených práv a potřeb občanů naší republiky.

Svoji kandidaturu beru se vší vážností. Mnozí z vás mne již poznali a ví, že se nebojím. Ostatně mohl by vám o tom říci své třeba i Miroslav Kalousek. Nebojím se jít do střetu, nebojím se argumentovat. Stojím tu před vámi a dívám se vám do očí. Jsem připravena pracovat. Pracovat pro TOP 09, na které mi záleží. Mám ji totiž ráda.

Jitka Chalánková, poslanec TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!