Chalupný (ZpL): Proč byla zrušena krajská Komise pro veřejné zakázky?

01.08.2014 15:31

Předseda Komise pro veřejné zakázky na kraji nesouhlasí s tvrzením hejtmana Půty, že již Komise splnila svůj účel a je tudíž nadále zbytečná.

Chalupný (ZpL): Proč byla zrušena krajská Komise pro veřejné zakázky?
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Komise pro veřejné zakázky sice rok pracovala a navrhla do novely krajské Směrnice pro veřejné zakázky zásadní změny vedoucí k odstranění nehospodárnosti v oblasti veřejných zakázek, krajští politici a úředníci ovšem podstatnou část navržených změn do novely nezapracovali, takže tato ,,nová“ směrnice bohužel nadále umožňuje například i proplácení neuskutečněných částí prací a dodávek.

Komise pro veřejné zakázky jednomyslně, napříč politickým spektrem, upozornila na nehospodárný způsob zadávání, výběru a uzavírání smluvních vztahů u veřejných zakázek na kraji, včetně jejich dozorování, a navrhla podstatné změny vedoucí k odstranění nehospodárnosti.

,,Původní směrnice pro veřejné zakázky totiž umožňuje i proplácení nerealizovaných částí prací a dodávek. Krajští politici ve spolupráci s  úředníky ale komisí navrhované změny týkající se této problematiky do novely Směrnice nezdůvodněně nezapracovali a realizované změny v novele směrnice z hlediska hospodárnosti řeší tyto problémy jen částečně. Bude zde nadále provozován jen trošku vylepšený a hlavně nedostatečně kontrolovaný systém realizace veřejných zakázek, zavedený za ODS a ČSSD,“ vysvětluje předseda komise ing. František Chalupný .

Jiří Čeček ( člen Komise): „Zrušení Komise na kraji je důkazem, že její výstupy nepovažují někteří členové rady za přínosné. Jejich neakceptování  svědčí však spíše o tom, že doporučení této komise, byť byla všechna přijata jednomyslně, byla od začátku těmito členy Rady a zřejmě i některými úředníky přijímána negativně a zrušení Komise pro veřejné zakázky otevírá prostor pro doměnky o skutečném pozadí tohoto kroku.“

Pochybnosti v tomto ohledu se nepodařilo vyvrátit ani hejtmanovi Půtovi s publikovaným zdůvodněním ke zrušení tohoto poradního orgánu Rady kraje. Jeho vyjádření o tom, že komise svým příspěvkem při tvorbě novely směrnice o zadávání veřejných zakázek krajem a jeho příspěvkovými organizacemi své poslání již splnila a její existence je tím pádem nadbytečná, ostře kontrastuje s jeho jiným vyjádřením k novinářům, ve kterém sděluje, že kraj chce po špatných zkušenostech z poslední doby, změnit kritéria v zadávacích dokumentacích, aby se odstranilo například riziko „soutěžení na nejnižší cenu“.

,,Je paradoxni, že pan hejtman tvrdí, že komise splnila svůj účel a vše již funguje, když na druhou stranu má kraj problém se zpackanou zakázkou na dopravní obslužnost, která bude kraj pravděpodobně stát desítky milionů navíc, než kdyby soutěž proběhla bez chyb a nebyla zmanipulována,“doplňuje Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.