Charanzová (ANO) k aféře VW: Před prahem si musí zamést i evropské instituce

11.10.2015 10:13

Na program plenárního zasedání Evropského parlamentu byl aktuálně zařazen bod týkající se aféry s emisemi dieselových motorů. Jak ukazují poslední šetření, problém se netýká jen vozů Volkswagen, aféra, tak může mít dalekosáhlejší dopad na automobilový průmysl celé EU.

Charanzová (ANO) k aféře VW: Před prahem si musí zamést i evropské instituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Dita Charanzová

„Pro Česko to není dobrá zpráva. Automobilový průmysl sehrává v naší ekonomice klíčovou roli. Už dnes se potýká s výpadky na ruském trhu, další restrikce způsobené touto aférou by mohly negativně zasáhnout vývoj české ekonomiky, a to včetně zaměstnanosti,“ vysvětluje europoslankyně Dita Charanzová, která bude na plenárním zasedání v této věci také vystupovat.

„Jakkoli aféra odkryla zcela neomluvitelná pochybení výrobců aut, bylo by krátkozrakým řešením pouze je odsoudit a nehledat nápravu. Svůj díl viny na celé situaci nesou bezpochyby i neaktualizované předpisy a nedostatečné kontrolní mechanismy. Před svým prahem si tedy musíme zamést i my – evropské instituce,“ říká Dita Charanzová. Evropský autoprůmysl může podle ní v následujících měsících a možná i letech řešit vlastní budoucnost, vypořádání se se sankcemi za porušení pravidel a se soudními žalobami. Evropské instituce by přitom měly přispět k co nejrychlejšímu vyřešení této situace.

„Je v našem výsostném zájmu, aby se situace velmi rychle vyřešila. Klíčovou roli v tom musí sehrát, kromě dotčené automobilky, zejména Evropská komise. Vítám proto návrh EK na úpravu stávajících pravidel i kontrolních mechanismů. V rámci svého vystoupení na plenární schůzi hodlám vyzvat k jeho urychlenému projednání tak, aby byla zavedena jednoznačně nastavená pravidla pro testování emisí v reálných podmínkách. Předpisy nesmí ponechat prostor pro více výkladů a tedy více možností, jak takové testy provádět,“ vysvětluje Dita Charanzová.

Dita Charanzová rovněž zdůraznila, že za klíčové považuje obnovení důvěry spotřebitelů, k čemuž mohou přispět také lépe prováděné kontroly, které zjevně v této oblasti selhaly: „Nebudeme-li schopni důsledně vyžadovat, aby pravidla, která zde vytváříme, byla respektována, budeme velmi těžko vysvětlovat našim občanům, že jsme schopni bránit jejich práva a zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.