Chroust (TOP 09): Kolik pravd znáš, tolikrát jsi člověkem?

24.07.2018 11:22

Alternativní pravdy nebo také Fake News jsou určitým symbolem této doby. Populismus vládne světu. Stejně jako zpochybňování médií, novinářů, ale i státních nebo nadnárodních institucí.

Chroust (TOP 09): Kolik pravd znáš, tolikrát jsi člověkem?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Co mají tyto snahy společného? Zanést do vědomí lidí dva pohledy, kde jeden z nich je v rozporu s tím druhým, a ty, milý a obyčejný občane, si s tím vůbec nelámej hlavu. Vyber si ten pohled, co ti je příjemnější, a to bez ohledu na to, jestli je pravdivý.

Celá věc je ještě o to komplikovanější, že mnohé tyto zprávy neříkají vyloženě čemu máme věřit, ale naopak čemu nevěřit. Tak raději nebudeme věřit ničemu.

Ruská propaganda šíří desítky a stovky zaručených zpráv o tom, jak spadlo letadlo MH17 nad Ukrajinou, ačkoliv mezinárodní tým vyšetřovatelů ukázal jasně prstem na Rusko. A zelení mužíčci na Krymu jsou jen domobrana, ačkoliv jejich uniforma byla naprosto totožná s nejmodernějším vybavením Ruské federace a tajné služby na to dost hlasitě upozorňovaly.

Nejvíc tragické ale na celé té věci je, že se lidé kteří tyto alternativní fakta šíří, dostávají do oficiálních médií jako rovnocenní odborníci. O to víc jsou slyšet jejich mýty – své o tom jistě může říkat třeba Nigel Farege, který svou lživou kampaní velmi ovlivnil Brexit. Ale nemusíme chodit tak daleko, porozhlédněme se každý sám v naší zemi a najdeme podobných lidí víc než dost. Narážím na nedávný rozhovor mezi profesorem Igorem Lukešem a Ladislavem Jaklem, kde podle všeho druhy jmenovaný používal zdatně fake news v přímém přenosu a to pana profesora Lukeše značně rozohnilo. Dalším příkladem je nikdy nekončící nadávání na EU, jak rozhodují proti nám, jak za všechno neštěstí světa muže Merkelová, Tusk, nebo snad dokonce i naši vlastní europoslanci.

Mnohé fámy jsou sice ihned vyvrácené, ale to už je mezitím velká část médií ale i politiků pustila do světa. Účel byl tím splněn a myška nejistoty a pochybností už v nás hlodá. Tak co s tím?

Zkusme si každý sám v sobě najít odpověď, a když budete chtít, podělte se o ni i do komentářů. Jinak vám přeji hezké léto!

MARTIN CHROUST, TOP 09 LIBEREC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.