Čížek (STAN): Nový rok – nový začátek

20.01.2015 12:19

Začátek roku je příležitostí k osobnímu a rodinnému zamyšlení „jak dál v novém roce“.

Čížek (STAN): Nový rok – nový začátek
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Zastupitelé obcí a krajů by se měli nad novým rokem zamýšlet povinně. Občané jim svěřují své „daňové peníze“ aby s nimi hospodařili ve společný prospěch. To znamená, že by měli dávat co nejméně peněz na režii - úřad a úředníky a co nejvíce na konkrétní projekty pro školy, silnice, nemocnice, kulturu, sociální služby. A protože kraje nemají peněz neomezeně, je nutné vybrat priority, aby byly peníze využity co nejlépe. Než se priority stanoví, je vhodné o nich diskutovat s občany, s odborníky. A tady leží kámen úrazu. Současné vedení kraje (ČSSD a KSČM) nediskutuje o rozpočtu a penězích ani s občany ani s ostatními zastupiteli. Prostě si vystačí s omíláním hesla „Plzeňský kraj – nejlepší místo pro život“. Veřejnosti to musí stačit a kraj jede setrvačností dál.

Ale problémy nezmizí tím, že se o nich nebude mluvit. Proč by se například v dopravě nemohli všichni zastupitelé shodnout na tom, že se nebudou stavět nové velké dopravní stavby, ale pořádně se opraví povrchy krajských silnic jako v sousedním Bavorsku?

A co Plzeň EHMK 2015? Proč kraj nebere tuto akci vážně jako velkou příležitost podpořit a rozvinout kulturní život v celém kraji? Měl by do ní zapojit všechna svá muzea, galerie a zejména umělecké školy. Podpořit učitele a žáky těchto škol. Kraj si bohužel nechce pálit prsty. Na akci jen pošle určitou částku, divadla a filharmonii podpoří minimálně a dokonce otráví mnoho lidí tím, že zruší samostatnost muzea v Rokycanech a sloučí jej s muzeem v Plzni.

V oblasti sociální péče je známo, že v kraji roste počet seniorů a protože kapacita domovů se sociální péčí je omezená, měl by kraj maximálně podpořit sociální služby a pomoc seniorům přímo v jejich domovech, v rodinách.

V oblasti školství vedení kraje správně hovoří o podpoře technického vzdělávání. Ale jsou současné metody podpory škol účinné? Nebylo by vhodné je zlepšit? Chybí vyhodnocení, chybí zpětná vazba.

Podobně v oblasti zdravotnictví. Mají každoroční stamilionové dotace do krajských nemocnic dostatečný efekt? Zlepšila se zásadně péče o pacienta? Neměla by být podpora nemocnic nějak podmíněna?

Vážená Rado Plzeňského kraje, nebylo by dobré se v novém roce zamyslet a více diskutovat o prioritách kraje s občany, s opozicí, se spolky, s obcemi, s vědci, s univerzitou?

Ing. Pavel Čížek, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj a starosta města Spálené Poříčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.