Cvalín (KSČM): Víte, jak nás učili dějepis na základní škole?

12.01.2014 11:00

S velikým zájmem jsem si přečetl na Parlamentních listech článek o tom, že narůstá manipulativní deformace učebnic dějepisu základních a středních škol.

Cvalín (KSČM): Víte, jak nás učili dějepis na základní škole?
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Když jsem chodil na základní školu, tak si velice dobře pamatuji, co jsme se učili o druhé světové válce a o socialismu, který tady panoval v létech 1948-1989.

O druhé světové válce jsme se učili to, že Německo si společně se Sovětským svazem rozdělilo celou demokratickou Evropu. A nejen to. Zazněly i takové nesmysly, že Německo bylo oproti Sovětskému svazu jakousi demokratickou republikou. Prý, že Německo mělo oproti SSSR menší ztráty na svém obyvatestvu. Učitelé to mysleli asi tak, že ačkoliv v Německu panovala veliká nenávist ke všemu co je neněmecké a posílali tam židy, sociální demokraty, komunisty a mnoho dalších lidí do koncetračních táborů, tak Sovětský svaz představoval pro tehdejší Evropu o mnoho větší nebezpečí. To je docela mistrná manipulace, nemyslíte?! Dále jsme se učili, že jen USA a Británie osvobozovali evropský lid, ale nikdy nám neřekli o tom, že v Sovětském svazu Rudá armáda vybojovávala rozhodující bitvy, které znamenaly rapidní obrat ve válce a že SSSR se také podílela na osvobozování Evropy. Já sám nejsem veliký obdivovatel SSSR, ale v historii by se měly vykládat pouze fakta, ať jsou jakkoliv krutá. Ptám se, proč se dnes nevyučuje historie tak, jak se stala?

O husitech jsme se učili akorát to, že to byli novodobí komunisté, kteří vyvražďovali německé obyvatelstvo a vypalovali kostely. Proč mluvím o tom, že to byli novodobí komunisté? Protože prý preferovali heslo "všechno všech". Tak, takové nesmysly jsme se učili o husitech.

O první republice jsme se učili, že panoval všeobecný blahobyt. Ale už nám nikdo neřekl, že četníci střileli do protestujích dělníků, kteří protestovali za svá práva. Inu, asi o tom nechtěli mluvit...

O komunistech nás ve škole učili, že demokratické Československo rozbili ozbrojenou silou. Vlastně že v únoru 1948 udělali komunisté ozbrojený státní převrat.

To je poněkud tragikomické, nemyslíte? Proč nám neřekli pravdu o únoru 1948? Vždyť skutečnost je taková, že komunisté v únoru 1948 zvítězili v tajných demokratických volbách. Vždyť oni neudělali žádný ozbrojený státní převrat v Československu. Proč nás ve škole učili, že v období socialismu byly posíláni do koncentračních táborů studenti, kteří nosili dlouhé vlasy? Proč nám vykládali, že komunisté beztrestně stříleli lidi na ulicích? Můžeme se dnes bavit o tom, zdali učitel který vyučuje historii je opravdu v historii dostatečně vzdělán?

Mohl bych o tomto mluvit celé dlouhé hodiny, ale na to asi nemáme dostatek času.

Možná by jsme se všichni divili, kdyby studenti napsali své poznatky z hodin dějepisu..

Petr Cvalín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…