Czernin (TOP 09): Kdo si nepamatuje minulost nebo ji popírá, je odsouzen k jejímu opakování

01.08.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevření výstavních a vzdělávacích prostor Centra studií genocid v Terezíně

Czernin (TOP 09): Kdo si nepamatuje minulost nebo ji popírá, je odsouzen k jejímu opakování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Tragickým událostem se můžeme vyvarovat jen tehdy, budeme-li je pojmenovávat přesnými termíny. Holocaust byl genocida, hladomor na Ukrajině byl genocida, dnešní putinova válka je genocida.

Žijeme totiž v době, kdy pravda a fakta jsou často zpochybňovány. Ve veřejném prostoru se často objevují lži, jejichž autoři nemají sebemenší potíž s popíráním nejtragičtějších kapitol naší historie. Ten, kdo si však nepamatuje minulost, nebo ji snad záměrně a účelově popírá, je odsouzen k jejímu opakování.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Otevření výstavních a vzdělávacích prostor Centra studií genocid ve Wieserově domě v Terezíně je proto velmi důležitým okamžikem. Jsem přesvědčen, že bude nejen prostorem k vzdělávání a studiu, ale také místem, které bude připomínat všechny oběti dávného násilí a netolerance. Pro budoucí generace budou jistě zdejší expozice připomenutím, že svobodný svět, demokracie i tolerance k druhým nejsou samozřejmostí. Jsou to hodnoty, o které musíme pečovat.

Potěšilo mne, že Centrum studií genocid zahájilo svou činnost právě vernisáží výstavy o ukrajinském hladomoru v letech 1932-1933. O této tragické události, kterou spáchal stalinský režim, se příliš nemluvilo. Na sklonku loňského roku jsme také proto v Senátu označili hladomor na Ukrajině za genocidu.

Podobné tragédie se nikde na světě nesmí opakovat. Aktivity Centra studií genocid jsou toho toho připomenutím. Velmi za to Centru i všem podobným institucím děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…