Czernin (TOP 09): Věřím, že nastavené tempo udržíme

03.02.2020 12:03 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům TOP 09 během jednání první letošní schůze Senátu

Czernin (TOP 09): Věřím, že nastavené tempo udržíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Máme za sebou tento týden první plénum Senát Parlamentu ČR tohoto roku a musím říct, že jsme začali celkem zostra a snad mohu říct, že i úspěšně.

Věda a výzkum - Prvním bodem, který mi osobně udělal radost, byla úprava systému pro financování vědy a výzkumu. Doposud bylo finančně výhodnější “dělat si čárky” za malé projekty. Nyní zvýhodníme dlouhodobé kvalitní výzkumy s významem pro společnost. Kvalita nad kvantitou - konečně. Je to dobrá motivace.

Ústavní soudce - Další bod, u kterého chci říct: Konečně! Před rokem jsem vyzval kolegy senátory, aby nepodpořili prof. Gerlocha jako ústavního soudce. Když jsme nyní schválili prof. Šámala, mohu říct - stálo to za to. Pochyboval jsem ohledně jeho členství v KSČ. On nám ale nic nezamlčel a omluvil se. Bude čestným soudcem.

Ochrana Berounky - Schválili jsme vynětí dolního toku Berounky ze seznamu splavných toků. Tedy žádné velké lodě, žádné bagrování a žádné zásahy do přírody. Dobrá spolupráce, díky Helena Langšádlová za dobře připravený návrh.

Ochrana zvířat - Dali jsme poslancům možnost rozhodnout znovu a lépe. Dva roky jsme v TOP 09 pracovali na zpřísnění trestů za týrání zvířat a otřesné podmínky v množírnách. Zvíře je vnímavý tvor, který cítí bolest i stres. Nemůže však o své bolesti mluvit, to musíme my. Markéta Pekarová Adamová náš návrh obhájila bravurně a získala pro něj podporu pléna.

Činnost Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí - Složil jsem účty za fungování komise, jíž jsem předsedou. Ze všech setkání a akcí, které jsme uspořádali, mě nejvíce těší dvě věci. Naše intenzivní podpora učitelů češtiny v zahraničí a napravení letité křivdy prostřednictvím novely zákona o státním občanství. Díky ní se mohou potomci našich emigrantů stát českými občany prohlášením.

Pracujeme ale nejen o plénu, už teď začínáme studovat a připomínkovat materiály na další zasedání. Věřím, že nastavené tempo udržíme a budu vám zase moci přinést pár dobrých zpráv!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…