Damaška (R2014): Navrch huj, uvnitř fuj. V zateplených školách se nedá dýchat

17.09.2014 10:31

Začátek školního roku je každoročně v řadě škol spojen se zahájením výuky v nově zateplených budovách. Trendem posledních let je totiž snižování energetické náročnosti budov, které je prováděno takzvaným zateplováním.

Damaška (R2014): Navrch huj, uvnitř fuj. V zateplených školách se nedá dýchat
Foto: RESTART 2014
Popisek: RESTART 2014

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Při správném provedení se tak ze starého objektu vytvoří plně tepelně izolovaný, ale zároveň i vzduchotěsný. Potud by bylo vše správně, kdyby se však s touto skutečností dále uvažovalo a v rámci těchto „zateplovacích" úprav by nebylo opomenuto nutné větrání. Bohužel tomu tak v drtivé většině případů není. A dle přísloví "navrch huj, uvnitř fuj" je za pěknou novou zateplenou fasádou škol schována časovaná bomba v podobě neodvětraných tříd.

Opomenutí řešení způsobu větrání, jako nezbytné součásti správného řešení snížení energetické náročnosti, je chybou, nejen z pohledu předpokládaných úspor, ale zvláště z pohledu zdraví osob, tedy zejména našich dětí, které v zateplené budově většinu dne pobývají. Není třeba dále rozvádět, že například při deseti stupňových mrazech nikdo okna ve třídách opravdu neotvírá, protože s čistým mrazivým vzduchem by všechno teplo zmizelo, úspora tedy žádná, a žáci by navíc nastydli. Asi je tak každému jasné, že se tedy většinou nikde nevětrá. Ona se stejně pouze občasným otevřením pár oken nutná výměna ani zajistit nedá, a tak žáci, ale i učitelé, jsou už po první hodině unavení, nepozorní a podráždění a zbytečná zvýšená nemocnost je jen logickým doprovodným jevem.  Proto se větrat musí, respektive by se mělo. Alespoň tak hovoří platná hygienická norma, která udává nutnost výměny objemu vzduchu ve třídě minimálně 2x za hodinu. Pobyt v trvale nevětraném prostoru má v konečném důsledku totiž stejný efekt jako například výskyt azbestu. Ten se však řeší okamžitě.

Zateplené budovy škol bez větrání  jsou tak z hlediska zdraví horší než ty nezateplené. Řada rodičů si tento fakt již uvědomuje a při výběru vhodné školy pro své děti tuto skutečnost zohledňuje. Smutné na celé věci je, že miliardové prostředky, ze kterých se zateplování provádí,  jdou z Evropské unie. Pravděpodobně někdo odpovědný na Ministerstvu životního prostředí nedočetl směrnici EU v této věci do konce, jinak by se o zajištění potřeby větrání  dočetl. V okolních zemích, Rakousku a Německu, totiž není škola, ani vesnická, která by neměla řešené větrání řízeně, tedy formou větracích systémů, navíc se zpětným využitím tepla. Pak lze totiž hovořit o skutečném snížení energetické náročnosti a zároveň o zdravých budovách.

RESTARTujme přístup Pražského Magistrátu a jednotlivých městských části a bezodkladně  v budovách škol zajistíme provedení řízeného větrání, aby prostředí pro výuku splňovalo požadavky platných hygienických norem. Zdraví našich dětí je pro nás na prvním místě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: RESTART 2014

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …