Dienstbier: Útoky P. Nečase a spol. jsou brutálním útokem na demokratický právní stát

21.07.2013 13:49

V návaznosti na rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze tzv. trafikantů se zmnožily útoky na postup policie a zejména státního zastupitelství.

Dienstbier: Útoky P. Nečase a spol. jsou brutálním útokem na demokratický právní stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Silácká slova padají od Petra Nečase i dalších politiků padlé pravicové vládní koalice. Údajně čelíme puči státních zástupců, ti vedou nezákonné trestní stíhání a nezákonně dávají lidi do vazby, provádějí experimenty na lidech, vymýšlejí nesmyslné právní konstrukce, kriminalizují politiku apod. Padají požadavky na odstoupení nebo kárný postih Ivo Ištvana a dalších státních zástupců.

Výroky politiků padlé koalice jsou zjevně strategií jejich „obhajoby“ a mají za cíl odvrátit pozornost od korupčního způsobu udržování předchozí vlády a v povědomí lidí hodit vinu za současný katastrofální stav politické scény na orgány činné v trestním řízení.

Musím konstatovat, že z veřejně dostupných zdrojů není zřejmé jakékoliv porušení zákonných povinností státních zástupců. Shoduji se s právním názorem státních zástupců, že přijetí slibu „trafiky“ je úplatkem, pokud je poskytnuto v souvislosti s hlasováním poslance. V případě poskytnutí miliónu korun za určité hlasování by o tom nikdo nepochyboval. „Trafika“ je z právního hlediska totéž jako peněžitý úplatek. Zahájení stíhání v těchto případech je zcela v pořádku, pokud je podloženo dostatečnými důkazy. Nemůže být tedy zpětně hodnoceno jako pochybení státních zástupců.

Není na místě požadovat vyvození odpovědnosti vůči státním zástupcům ani po rozhodnutí Nejvyššího soudu. Především není jasné, zda orgány činné v trestním řízení nemají důkazy, že k přijetí slibu či dokonce požadování úplatku nedošlo i mimo parlament, tedy bez dopadů imunity (přesněji indemnity). Ani v opačném případě by nebylo vhodné následně „kriminalizovat“ jednání státních zástupců. Jednali podle doposud dominantně přijímaného právního výkladu imunity a ani v nejmenším nemohli předvídat rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobě extrémně rozšiřujícího výkladu.

Účelové je i obviňování státních zástupců z uvrhávání lidí do vazby. Zde je nutné zdůraznit, že o vazbě nerozhodují státní zástupci ale nezávislý soud.

Schovají-li se poslanci – trafikanti a Petr Nečas za imunitu, ztratí možnost obhájit své jednání před nezávislým soudem. Zcela oprávněně pak musí počítat, že pro veřejnost budou navždy korupčníky bez naděje na očištění svého jména. Rozhodnutí Nejvyššího soudu v žádném případě neznamená, že se nedopustili jinak trestného korupčního jednání, pouze je jako občany „vyšší“ kategorie za něj nelze potrestat. Nepřiměřené využití imunity v této kauze má samozřejmě zničující dopad na celkovou důvěru v demokratické uspořádání našeho státu.

V zájmu ochrany demokratického právního státu by politici měli zanechat útoků na státní zastupitelství i osobní útoky na jednotlivé státní zástupce. Vyhrožování státním zástupcům od politiků, kteří mají v rukou řadu mocenských nástrojů vůči soustavě státního zastupitelství, je zcela nepřijatelný nátlak. Využití všech procesních prostředků účastníky řízení i kultivovaná a věcná politická debata jsou pak zcela na místě. Včetně případného posouzení rozsahu projevové indemnity před Ústavním soudem.

Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.