Doležal (SPD): Výročí Slovenského národního povstání by mělo být i českým svátkem

30.08.2021 9:21 | Komentář

V těchto dnech si připomínáme – možná a bohužel – jedno trochu pozapomenuté výročí.

Doležal (SPD): Výročí Slovenského národního povstání by mělo být i českým svátkem
Foto: archiv
Popisek: Ekonom a politolog ing. Tomáš Doležal je koordinátorem hnutí Svoboda a přímá demokracie v okrese Praha-východ.

Jde o 77. výročí začátku Slovenského národního povstání – významného činu ozbrojeného odporu proti tehdejšímu klerofašistickému slovenskému režimu a potažmo i proti nacistickému Německu, jehož byl tento režim vazalem. Jde o velmi důležitou připomínku. Zvláště v dnešní době, kdy se ve veřejném politickém a mediálním prostoru velmi často, a mnohdy i záměrně, programově a cíleně, přepisuje a falšuje naše moderní historie. A o nejčastěji v souvislosti s druhou světovou válkou a jejími výsledky. Zcela v intencích hesla „Kdo chce ovládat přítomnost, musí nejprve ovládnout i minulost“.

Odkaz Slovenského národního povstání

Cílem těchto snah a politických her bývá právě i Slovenské národní povstání a jeho odkaz. Přitom je nepochybné, že toto povstání bylo největší a nejdůležitější protiněmeckou akcí na území někdejšího Československa. Hrdinskou akcí, která jasně dávala světu najevo, že Slováci většinově nechtějí být kolonií nacistického Německa a že touží po návratu ke svobodné a demokratické společnosti, jakou bylo, přes všechny dílčí chyby a nedostatky, předválečné Československo.

Mimochodem - Slovenského národního povstání se aktivně, se zbraní v ruce, účastnilo i více než dva tisíce Čechů. A, ano, přípravy a bojů v rámci Slovenského národního povstání se aktivně účastnilo i mnoho tehdejších slovenských a českých komunistů. V rámci historické pravdy nemá smysl to zamlčovat a už vůbec to není důvodem k tomu, vydávat Slovenské národní povstání za nějakou čistě komunistickou politicky a ideologicky motivovanou akci.

Není tomu tak, toto povstání mělo skutečně celonárodní a demokratický charakter, jeho cíle byly – a dodnes jsou - hodné úcty, a je dobře že si jej i dnes připomínáme. A jeho výročí by klidně mohlo být, vzhledem k naší společné minulosti se Slovenskem a Slováky, i českým státním svátkem. Lépe řečeno, mělo by jím být zcela určitě.

Slovenské národní povstání totiž stále zůstává důkazem odvahy, hrdinství a sounáležitosti našich dvou bratrských národů v boji proti německému nacismu. A důkazem toho, že naše osvobození nám nespadlo do klína, ale bylo prolito krví našich předků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Plní se to, co jsem řekl. Rok 2024 je rokem naděje

14:02 Premiér Fiala: Plní se to, co jsem řekl. Rok 2024 je rokem naděje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tzv "roku naděje".