Dvořáčková (ANO): Privatizace bytů končí. Poslední nabídka...

05.07.2015 14:11

V Pardubicích spěje ke konci privatizace bytů, započatá před zhruba sedmi lety. Město nyní nabídne k prodeji 109 takzvaně zbytkových bytů v již privatizovaných domech jejich nájemníkům. Pokud ani nyní nebudou mít o odkup zájem, zůstanou byty dál v majetku města, nájemník však do nich již nebude moci přihlásit nového spolunájemce. Neobsazené obecní byty v privatizovaných domech prodá město v dražbě.

Dvořáčková (ANO): Privatizace bytů končí. Poslední nabídka...
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Při privatizaci 29 domů se neprodalo 117 z 1155 nabízených bytů. V domech vznikla společenství vlastníků, jejichž jsme členy, ale je to pro město zbytečně zatěžující. Proto nájemníkům, kteří byty v privatizaci neodkoupili, nabídneme ještě jednou jejich prodej za stejných podmínek jako na počátku privatizace,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

„Je to poslední nabídka města, vycházíme z toho, že situace některých nájemníků se mohla během let změnit a dnes by byt koupili. Ostatně, někteří se už hlásí. Rozhodně nechceme nájemníky, zejména seniory vystavit stresu z toho, že jim chceme prodat střechu nad hlavou. Pokud byt z jakéhokoli důvodu nekoupí, nic se nemění, zůstanou dál v městském bytě,“ ujistila náměstkyně.

Většina ze 117 neprodaných bytů je obsazena. Často v nich žijí senioři, kteří byty nechtěli nebo nemohli koupit. Město by se však rádo zbavilo zbytečné agendy, která se správou jednotlivých bytů souvisí. Nájemci bytových jednotek proto budou v nejbližší době osloveni s novou nabídkou na odkoupení bytu za cenu, stanovenou v roce 2008 resp. 2010 usnesením zastupitelstva města. Ta se pohybuje podle kvality bytu od 9500 do 12.000 korun za metr čtverečný podlahové plochy. Nájemníci budou mít šest měsíců na to, aby nabídku přijali, či odmítli. V nabídce bude uvedena i možnost přestěhování do jiného obecního bytu. Nájemci, kteří nabídku odmítnou, zůstanou ve stávajícím bytě, nebudou do něj však již moci přijmout další spolunájemce. Byty, jejichž obyvatelé využijí nabídky a přestěhují se do jiného městského bytu, budou po uvolnění prodány ve veřejné dražbě s vyvolávací cenou odpovídající 80 procentům ceny stanovené znaleckým posudkem.

„Máme zájem prodat co nejvíce těchto zbytkových bytů a dokončit privatizaci jak ji schválila minulá zastupitelstva a zároveň zabránit spekulacím s převody nájmů. Město by si podle našeho názoru mělo do budoucna ponechat jen celé bytové domy. Je v nich zhruba 2100 bytů a s těmi musíme počítat pro případ, že bude schválen zákon o sociálním bydlení, ukládající obcím zajistit dostupné bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, zejména pro seniory, postižené, rodiny s dětmi a podobně,“ vysvětlila náměstkyně Dvořáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice