Faltýnek (ANO): Podpora biopaliv skončit musí, kvůli Kalouskovým obstrukcím

07.05.2015 13:09

Deník Hospodářské noviny přinesl ve středu informaci o pozměňovacím návrhu ANO k zákonům o spotřebních daních a zákonu o pohonných hmotách a čerpacích stanicích (sněmovní tisk 417), podle kterého k 30. červnu skončí daňová podpora biopaliv.

Faltýnek (ANO): Podpora biopaliv skončit musí, kvůli Kalouskovým obstrukcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Tato podpora podle hnutí ANO skončit musí. "Opozice v čele s panem Kalouskem totiž zablokovala související tisk 418, tedy vládní zákon o spotřebních daních. Dokud tento zákon schválen nebude, tak nelze biopaliva jakkoli podporovat. Ta podpora by byla neoprávněná," řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Kvůli blokování zákonů v tisku 418 tak v červenci podpora biopaliv skončí. Na to doplatí zejména distributoři a koneční odběratelé vysokoprocentních biopaliv. "Ti, kteří na biopaliva jezdí, například dopravní podniky v Praze, Brně nebo Ostravě, ale i běžní řidiči budou tedy muset odebírat paliva v plné ceně bez daňového zvýhodnění," dodal Faltýnek s tím, že hrozí i zvýšení cen klasické nafty a benzínu, do kterých je biosložka přimíchávána.

Podle Faltýnka navíc Miroslav Kalousek lže, když ve sněmovně a v médiích tvrdí, že Nečasova vláda nepočítala s podporou biopaliv po roce 2015. "Nečasova vláda v listopadu 2012 schválila dokument Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů. Ten s významným zvýhodněním biopaliv počítá." Na to, že Kalousek při svých vystoupeních proti podpoře biopaliv nemluvil pravdu, upozornil ve své tiskové zprávě Nadační fond proti korupci (http://www.nfpk.cz/tiskove-zpravy/3801 ).

Pro ukončení podpory biopaliv je i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ řekl Hospodářským novinám.

Poslanecký rozpočtový výbor, který o návrhu ve středu hlasoval, nedoporučil, aby sněmovna ukončení podpory podpořila. Podle Faltýnka však budou poslanci ANO pro návrh na ukončení podpory hlasovat přímo na plénu sněmovny. K opozicí blokovanému tisku 418, na základě něhož může být podpora biopaliv opět obnovena, se poslanci dostanou nejdříve na podzim. Notifikace vládního „Víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období let 2015–2020“ z dílny ministerstva zemědělství by přitom měla ze strany Evropské komise proběhnout už do konce června.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …