Farský (SLK): V konspiračních teoriích bych s poslancem Komárkem soutěžit nedokázal

07.04.2015 10:07

Nechci pokračovat v osobních hodnoceních. Nemyslím si, že by urážení kdy čemukoliv prospělo, budu se tak držet pouze faktů o tom, co je podstatné. Tím je pro mě semilská nemocnice.

Farský (SLK): V konspiračních teoriích bych s poslancem Komárkem soutěžit nedokázal
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

V pohádkových motivech nebo konspiračních teoriích bych s panem poslancem Komárkem soutěžit nedokázal.  Nechci pokračovat v osobních hodnoceních. Nemyslím si, že by urážení kdy čemukoliv prospělo, budu se tak držet pouze faktů o tom, co je podstatné. Tím je pro mě semilská nemocnice.

Když do vedení města nastoupila nová koalice pod vedením paní Blažkové za ANO , nemocnice odpovídala všem požadavkům na poskytování kvalitní a bezpečné zdravotní péče. Nemocnice v roce 2014 hospodařila se ziskem 8,3 mil. Kč, smlouvy s pojišťovnami byly uzavřeny do roku 2017. Poslední rok jsme pracovali na Koncepci nemocnice pro následující léta. Na možnostech specializace, možnostech spolupráce s dalšími zařízeními. Chtěli jsme využít relativně klidného období k tomu, abychom rozhodli o dalším směřování. Relativní klid byl ale křehký. Semilská nemocnice je tak malá, že případný odchod každého lékaře vždy způsobí velké potíže. A o setrvání lékařů více než peníze rozhoduje perspektiva a smysluplnost práce. 

Nové vedení města bohužel začalo své působení na radnici dokazováním, jak všechno za minulého vedení bylo špatně. A tak jsme si vyslechli prohlášení,  jak je na tom nemocnice zle, že může být uzavřena, že bychom snad  raději neměli přestavovat a nově vybavovat operační sály, že bychom mohli vracet dotaci.

Na zpochybnění budoucnosti nemocnice ze strany majitele, tj. města, zareagovali lékaři vcelku pochopitelně - začali podávat výpovědi, odcházet. Pod tlakem ze strany koalice se ocitla i ředitelka, a když se za ní odmítla postavit paní starostka, odstoupila. Nastalou situaci paní starostka ještě zhoršila  tím, že za ředitele jmenovala bývalého ředitele turnovské nemocnice. Nedůvěra a nejistota se prohloubila. A když zkrachovalo jednání o partnerství s jabloneckou nemocnici, začala vypadat situace beznadějně.

Na setkání se zastupiteli k situaci v nemocnici v polovině března byla bezradnost vedení města naprostá. Nikdo z vedení města nedokázal říct, co bude dále, jaké mají vymyšlené kroky. Jen zaznívala obvinění všech kolem a přísliby, že svolají odborníky a těch se zeptají jak dál. Plánovaný seminář pro veřejnost, kde měli být občané Semil seznámeni s tím, co se děje s nemocnicí, byl proto raději zrušen.

Nejistota v nemocnici a nedůvěra ve vedení města i nemocnice postupně přivedla k výpovědím čtvrtinu lékařů. A konec března a tím i další kontrolní termín ze strany pojišťoven se blížil. Nejen zaměstnanci nemocnice, ale už i zastupitelstvo, ztratilo důvěru v to, že vedení města, které nemocnici srazilo na kolena, ji dokáže zachránit.

Měli jsme tak na výběr. Alibisticky čekat se založenýma rukama a sledovat z povzdálí konec nemocnice, nebo na sebe vzít odpovědnost a pokusit se na poslední chvíli odvrátit její konec. Zvolili jsme druhou možnost. Zatím se podařilo zažehnat nejhorší, ale vyhráno ještě není.

Ale pro její záchranu, stabilizaci a budoucnost uděláme maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Farský - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…