Ferjenčík (Piráti): Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích

23.04.2020 9:09

K návrhu Pirátů na rozšíření kompenzačního bonusu pro pracovníky na dohodu o provedení práce a o provedení činnosti se vládní poslanci obrátili zády. 150 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří matky samoživitelky a invalidní důchodci či například studenti, tak zůstane na holičkách. Jde o lidi, kteří řádně pracovali a platili pojistné. Jedinou zasaženou skupinou, pro jejíž podporu vládní poslanci zvedli ruku, jsou pedagogičtí pracovníci s vedlejším příjmem OSVČ.

Ferjenčík (Piráti): Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

„Pozměňovací návrh, který by dohodářům odvádějícím odvody umožnil čerpat kompenzační bonus ve výši 300 Kč/den, dnes vládní poslanci zamítli. Odmítli tak podpořit nejohroženější skupinu obyvatel, jejíž pád na dno může v budoucnu znamenat dalekosáhlejší potíže, například v podobě exekucí, ztráty bydlení nebo nemožnosti nákupu léků a potravin. Stejně se vláda zachovala i vůči OSVČ podnikajícím na vedlejší činnost, kteří o bonus přišli kvůli zaměstnaneckému úvazku,“ uvedl předkladatel návrhu Mikuláš Ferjenčík.

S návrhem na kompenzaci pro pracovníky na DPP a DPČ přišli Piráti již v březnu a připojily se k němu další opoziční strany. Návrh počítal s kompenzací až do výše 15 tisíc korun v období od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna.

Alespoň malá změna k lepšímu je návrh, který spolupředložili Piráti a podpořily jej všechny strany s výjimkou ANO. Tento návrh napravuje stav, kdy na státní podporu nedosáhli živnostníci, kteří si přivydělávali pedagogickou činností.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…