Fiala (ODS): Máme příležitost udělat něco, co se tu už dlouho nestalo

22.12.2020 13:40 | Zprávy

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 22. prosince 2020 k daňovému balíčku

Fiala (ODS): Máme příležitost udělat něco, co se tu už dlouho nestalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády,

já budu velmi stručný. Jednak mám od 10 hodin řídit jednání, děkuji panu místopředsedovi, že tam vydržel o chvíli déle. Jednak je předvánoční čas a jednak si myslím, že za ty poslední týdny už bylo řečeno skoro všechno ke snižování daní. A máme za sebou taky desítky hodin jednání tady v Poslanecké sněmovně, v Senátu, takže myslím, že se nemůžeme ničím překvapit ani říct něco nového.

Myslím, že výsledkem těch dlouhých jednání je návrh, který máme dnes tady předložen ke schválení. Návrh, který přišel ze Senátu. Já jsem ho už před nějakou dobou nazval velkou dohodou a myslím si, že to je velká dohoda. Velká dohoda mezi Poslaneckou sněmovnou, Senátem, krajem, obcemi a taky lidmi. Velkou dohodou o tom, že budou sníženy daně. A jsem rád, že na tom Občanská demokratická strana měla výrazný podíl.

Velká dohoda je to i proto, že dochází k poměrně výrazným kompenzacím, v senátním návrhu jsou obsaženy výrazné kompenzace pro kraje a obce. Kompenzace za výpadek daní, daňových příjmů, tedy něco, co v tom při projednávání tady v Poslanecké sněmovně schváleno nebylo, i když Občanská demokratická strana pro tento návrh samozřejmě hlasovala. Je to dohoda, kompromis taky proto, že jsme našli nějakou rovnováhu mezi snížením sazby daně a slevou na poplatníka, které původně odešly z Poslanecké sněmovny v jiné verzi. My jsme přesvědčeni, že návrh, který teď přichází ze Senátu, je vyvážený a velmi rozumný. A myslím si, že nikdo, kdo přemýšlí nad tím, že lidé mají mít více peněz, svých peněz, že lidé mají mít nižší daně, tak nikdo z těchto poslankyň a poslanců nemůže mít pocit, že je politicky poražený. Senátní verze je vyvážená a dobrá.

A když mluvím o snížení daní, týká se to 4,5 milionu zaměstnanců, a pro ty 4,5 miliony zaměstnanců to není žádná kosmetická úprava, není to nějakých pár bezvýznamných stovek, jak jsem slyšel to bagatelizovat kritiky tohoto daňového snížení. Je to docela dost peněz a myslím si, že třeba pro někoho, kdo má měsíčně plat 20 tisíc, tak ta tisícovka navíc není bezvýznamná.

Nebude to také nějakých pár bezvýznamných stovek pro učitele, hasiče, policisty, protože měsíčně, měsíčně! jim přibude do peněženky někde mezi 1 500 a 2 000 korun, a to už každý pozná. Takže nebude to pár bezvýznamných stovek pro žádného, pro žádného pracujícího člověka, pro žádného vydělávajícího zaměstnance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Green Deal je třeba zrušit, ne jej opravit. Po volbách ale zvolení začínají couvat

15:06 Rajchl (PRO): Green Deal je třeba zrušit, ne jej opravit. Po volbách ale zvolení začínají couvat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.