Fiala (ODS): Za každý den koaliční vlády se státní aparát rozrůstá o dva úředníky

06.05.2014 13:18

Nová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL během prvních 100 dnů u moci zaměstnala o 200 úředníků více, než propustila.

Fiala (ODS): Za každý den koaliční vlády se státní aparát rozrůstá o dva úředníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Za každý nový den koaliční vlády se tak byrokracie rozrůstá o dva nové úředníky. Při průměrném platu ve státní správě se tak ročně zvyšují výdaje státu na platy úředníků o 55 mil. Kč. Přitom vláda 500 úředníků propustila. Sedm stovek nových ovšem zase nabrala. Upozornila na to Občanská demokratická strana na základě podkladů získaných dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Premiér Sobotka i ministr Babiš opakovaně avizovali snižování provozních nákladů státu a šetření. Nakonec dělá levicová vláda pravý opak. Důkazem je nejenom navyšování výdajů státního rozpočtu, ale také zvyšování počtu úředníků. Od jmenování vlády odešlo 500 lidí. Ale 700 nových přišlo. Během pouhých 100 dní vláda zaměstnala o 200 lidí více, než kolik propustila,“ upozorňuje Petr Fiala předseda Občanské demokratické strany.

Občanští demokraté také upozorňují na to, že jenom z Agrofertu a jeho spřízněných firem přišlo do státní správy minimálně dvacet osob, a to většinou na významné posty. „A nyní vláda chystá pokoutný zákon o státní službě, kterým všem těmto lidem udělí definitivu,“ dodává Petr Fiala. „Všechny tyto kroky ukazují na jedno – vláda nemá dlouhodobou strategii a chybí jí jasná vize. Jediným cílem je ovládnout státní sféru, dosadit své lidi a na několik let služebním zákonem tyto lidi na důležitých postech zabetonovat,“ zdůrazňuje Fiala.

Přitom vláda vedená občanskými demokraty jen v letech 2010 až 2012 ušetřila na mzdách státních zaměstnanců 19 miliard korun a snížila počet státních úředníků o víc než deset tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.