Filip (KSČM): Výročí osvobození od fašismu aneb Toto datum si nevymyslela Moskva

11.05.2016 5:30

V pondělí jsem opět s údivem sledoval diskusi v pořadu Události, komentáře.

Filip (KSČM): Výročí osvobození od fašismu aneb Toto datum si nevymyslela Moskva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Pozvaní hosté, dva poslanci Parlamentu ČR a jeden poslanec Evropského parlamentu diskutovali na náhradní téma k osvobození – tedy na téma, zda motorkáři z klubu Nočních vlků mohou projet Evropou a položit květiny na hroby svých předků, kteří zbavili Evropu nacistické hrůzovlády a nesvobody, která znamenala na všech stranách válečného konfliktu více než 50 milionů mrtvých. Diskuse byla mimoběžná a argumenty zejména poslance Gabala a europoslance Pospíšila více než trapné. Totiž podle europoslance smí položit květy jenom ti, kteří sdílí jeho názory a nikoli ti, kteří mají své předky ve válečných hrobech.

Otřásl jsem se hnusem nad tímto názorem zabaleným do mnoha zbytečných slov. Poslanec Gabal zase nic neví o porušování mezinárodního práva ze strany USA např. v bývalé Jugoslávii, které mu připomněl kolega Foldyna. Nebyl jsem pozván, abych mohl diskutérům připomenout, že Praha - a s ní velká část Čech - byla osvobozena od nacismu Rudou armádou. To, že byla osvobozena až 9. května, je historický fakt.

Stejným historickým faktem je i to, že Normanské ostrovy u pobřeží Francie, jediné britské území, jež bylo za druhé světové války okupováno nacistickým Německem, byly osvobozeny také až 9. května 1945, téměř rok po úspěšné invazi v Normandii. Spojenci prostě nechtěli tříštit síly dobýváním dobře opevněných ostrůvků, když hlavní osou jejich postupu byla linie Paříž – Porýní – Berlín.

Proto tamní německé posádky kapitulovaly až 9. května 1945. To je skutečnost, toto datum si nevymyslela Moskva. Nakonec  snad jen tolik: 9. květen se slaví jako Den Evropy, "státní svátek Evropské unie".  Protože 9. května 1950 pronesl francouzský ministr zahraničí Robert Schuman svou slavnou deklaraci evropských národů na počest pátého výročí vítezství nad nacismem. Ono se pět let po válce ještě opravdu nehodilo, aby si někdo překrucoval prožité dějiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…