Fleischer (Republikáni): Vláda činí kroky, vedoucí k nové totalitě

12.12.2016 14:12

Zákony omezující podnikání a hrubé zásahy vlády do životů živnostníků, ale i malých politických stran, jsou projednávány rychleji, než zákony chránící občany například před soukromými exekutory.

Fleischer (Republikáni): Vláda činí kroky, vedoucí k nové totalitě
Foto: realitnikomora.cz
Popisek: Karel Fleischer

Priority a rychlost zpracování legislativních prací vlády se vyvíjí podle zvláštních pravidel a můžeme snadno vypozorovat, že vláda některé problémy řeší s nestandardní aktivitou a jiné nechává zásadně bezdůvodně spát bez povšimnutí. K těm druhým patří zejména Občanský soudní řád a Exekuční řád a také několik roků se neměnící částka životního minima, která byla valorizována naposled v lednu 2012, tedy za vlády minulé. Vláda může zvyšovat částky životního a existenčního minima vždy od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen, pokud náklady na výživu a na ostatní základní osobní potřeby přesáhnou ve stanoveném rozhodném období 5 %. Částky životního a existenčního minima může vláda za mimořádných okolností zvýšit také mimo termín pravidelné valorizace.Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL však nechává tuto částku stále stejnou.

Na jedné straně by se dalo říci, že jde o úsporu státního rozpočtu v kapitole sociálních dávek a vláda ráda argumentuje tím, že takto chce motivovat lidi k práci a vyhnat je z pobírání dávek hmotné nouze. Avšak včera se sám premiér Sobotka přznal, že řada lidí tak řeší situaci, kdy jsou v exekucích a nevyplácí se jim pracovat, protože exekutoři berou vše, kromě sociálních dávek. Běžného občana by napadlo - proč se tedy nezmění zákon tak, aby k tomu nedocházelo a aby exekutoři zabavovali pouze ty částky, které jim umožňuje zákon? Ten je však nedokonalý a umožňuje zabavovat i zbytek mzdy, který zaměstnancům po srážce exekuce ze mzdy dorazí na bankovní účet. Tím způsobem odchází lidé z práce, protože pracovat zadarmo nelze. Je třeba platit nájem a jíst a pokud exekutoři nejsou žádným zákonem omezeni a mohou vykonávat exekuci všemi způsoby naráz, pak člověk koná tak, aby si zachránil bydlení a život.

Vláda však jakýkoliv zákon, který by ohrozil výnosnou živnost soukromých exekutorů řešit nechce a nebude. Tedy alespoň vláda, v níž bude sedět ČSSD a případně ODS.Roste tak armáda lidí v chudobě a zaměstnavatelé nechtějí zaměstnat tyto lidi ani kdyby měli zájem, protože mzdové účetnictví exekuovaných je nákladnější, než u jiných zaměstnanců bez exekucí a pro účetní je mnohem složitější. Lidé v exekucích pak musí zůstat na hmotné nouzi, jejíž výši vláda odmítla valorizovat. Vláda naproti tomu navyšuje minimální mzdu skokově a to způsobem pro zaměstnavatele "ber kde ber". Proč? Je to pochopitelné. Dávky v hmotné nouzi jsou nezabavitelné ale mzda je zabavitelná, proto je třeba tlumit nezabavitelné příjmy a zvyšovat zabavitelné sumy.

Vláda pracuje pro exekutorskou lobby

Že vláda pracuje pro exekutorskou lobby je zjevné z mnoha dalších rozhodnutí, kde se zákony upravují tak, aby soukromý exekutor měl "práci" snadnější a oběť měla méně možností "unikat" a tím si zachovat život, tedy zdroje na jídlo a bydlení. Proto celé 3 roky nikdo ze současné vlády neměl snahu v této oblasti cokoliv měnit. Naproti tomu ale vláda v rekordním čase schvaluje zákony, které hrubě zasahují do práv podnikatelů. Expresní schválení EET je toho důkazem a v poslední době i návrh, že provozovatelé hospod budou mít zakázáno podávat alkohol lidem, u nichž je patrné, že mohou způsobit problémy. Na první pohled logické, ale musí toto řešit zákon? Není spíše logičtější, že pokud každý hospodský uvidí agresivní chování, vyhodí problémovéhom hosta sám, protože si nechce nechat narušovat atmosféru ve svém podniku? Co je tedy cílem vlády? Vytvořit další důvod udělovat pokuty a exekučně vymáhat.

Podíváme-li se na EET, také by se dalo říci, že jde o logický záměr vlády, aby se daně platily. Ale opět je zde zvláštní, že EET se týká zase jen hospod a na první pohled by se dalo říci, že záměrem vlády je vytvářet hostinským takové podmínky, že živnost ukončí. V hospodách se nesmí kouřit a nebude se smět ani pít alkohol? Bude česká vláda první vládou na světě, která zakáže lidem zajít si na pivo a Češi budou jediným národem, který bude jen pracovat a nebude smět na svůj drink do oblíbeného baru a většinu mzdy odevzdá soukromým exekutorům? EET mají povinnost provozovat zatím hospodští a do roku 2018 pak všichni živnostníci. Přitom živnostník, který provozuje řemeslo, nebo službu, má většinou ročně do deseti faktur a příjmy se pohybují do 500 000 kč za celý rok. Jaký je tedy smysl nařizovat EET u těchto drobných živnostníků? Jejich příjmy jsou na hranici existence a navíc mají pořizovat drahá zařízení a měsíčně platit za přenos dat? Je zjevné, že u těchto živnostníků nehrozí to, že by páchali daňové úniky, protože za rok stihnou vystavit sotva 10 faktur. Současná vláda tedy neřeší záležitosti, které dohánějí občany k zoufalství a naopak se snaží dostávat do problémů ještě i ty, kteří dosud alespoň nějak sami fungují. Kam tato politika povede?

Na závěr dodám, že opět tato vláda v rekordním čase zrealizovala novelu zákona o politických stranách. Kdo se do tohoto předpisu začte zjistí, že jde o zamezení existence nových stran a ztížení podmínek provozování politické strany, která musí mj. vést několik bankovních účtů a je sankcionována už jen za to, že straně pošle kdokoliv nějakou částku a neuvede důvod platby. Dá se takto snadno likvidovatv postatě každá strana. A zase pokutami a - exekucí. Jak jinak, pane Sobotko.Je zjevné, že současná vláda utahuje smrtící smyčku kolem krku své konkurenci, ale i všem občanům bez rozdílu. Ať jste hospodský, stánkař, nezaměstnaný, řemeslník, nebo člen nové politické strany - tato vláda expresně řeší zákony tak, aby váš život byl hlídaný, komplikovaný a kdykoliv snadno likvidovatelný.

Snaha kriminalizace běžných živnostníků i občanů je zjevná

Podle Českého rozhlasu skončilo kvůli EET asi 700 hospod, od roku 2001 kdy ODS s ČSSD vymysleli soukromého exekutora, bylo nařízeno přes 7 milionů exekucí a v současné době je hmotná nouze jediným způsobem jak mít na jídlo a bydlení, ale vláda nejeví známky ochoty měnit nic, naopak. Nikdy nepracující Sobotka, který ze školy skočil rovnou do poslanecké lavice se jen chladně usmívá, když monotónním hlasem omýlá svá likvidační rozhodnutí. Kam by vedlo další pokračování politiky vlád, v nichž by byly účastny strany ČSSD a případně ODS? Začne se zavírat za názor na Facebooku? Ano, Chovanec z ČSSD už chystá speciální monitorovací tým a navyšuje kapacitu věznic.Do voleb do Poslanecké sněmovny zbývá necelý rok. Budou to volby, které buď zničí občany této země, nebo to budou volby, které navždy konečně odstraní ty, kteří likvidují občany - strany jako ČSSD a ODS.

V krajských volbách nešlo volit přes 4 miliony lidí. K volbám šli jen skalní voliči právě ODS a ČSSD a několik těch, kteří uvěřili, že spásou bude Okamura či ANO. Faktické události a vývoj budoucnosti občana ČR však nasvědčují tomu, že bude třeba zmobilizovat ty pasivní 4 miliony voličů a jedinou záchranou pro obyčejného občana bude volit tak, aby strany ČSSD a ODS už nikdy neměly možnost řídit stát a rozhodovat o financích státu, tedy o penězíc nás všech a osudech nás všech v tomto státě. Za více, jak 25 let nám obě strany ukázaly jen tunelování, rozkrádání, machinace se státními zakázkami, omezování svobody, likvidaci živnostníků i zaměstnanců a podporu šedé ekonomiky, oligarchů, mafie a soukromých exekutorů a pracovních a vymáhacích agentur. Ještě nejméně 9 měsíců bude tato vláda mít kontrolu nad státními penězi, majetkem a osudy občanů.

Že jde o vážnou věc, jsme se přesvědčili všichni při likvidaci policejního útvaru ÚOOZ a jejího šéfa Šlachty a vidíme, že tato vláda je ochotna zajít kamkoliv už i ze zákona, omezujícího ostatní malé mimoparlamentní politické strany. Snaha kriminalizace běžných živnostníků ale i občanů je zjevná z jakéhokoliv nového zákona, který tato vláda vyprodukovala a vždy jsou pod tímto zákonem podepsáni lidé z ODS a ČSSD, třeba ku příkladu Exekuční řád z roku 2001 z období vlády ČSSD s opoziční smlouvou s ODS. Obávám se, že jsem už dávno překročili stav, který si moje ročníky pamatují z období nadvlády jediné strany ve státě - KSČ před listopadem 1989 a spějeme k nové totalitě, kterou mohou zastavit pouze voliči.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ
Admin Facebookové skupiny STOP SOUKROMÝM EXEKUTORŮM V ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…