Fleischer (SPR-RSČ): Navrhujeme odvolatelnost poslanců a senátorů

24.01.2017 5:31

Poslanci a senátoři navrhují přísná pravidla pro občany, kteří nepracují. Sami však často po zvolení nevykonávají žádnou efektivní práci a zabírají tak místo schopnějším a aktivnějším.

Fleischer (SPR-RSČ): Navrhujeme odvolatelnost poslanců a senátorů
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Předsednictvo SPR-RSČ MS navrhuje odvolatelnost poslanců a senátorů. Ztráta poslaneckého mandátu nastane tehdy, pokud poslanec, zvolený za konkrétní politickou stranu tuto stranu opustí. Tímto se totiž mění zastoupení stran dané volbami a dotčená politická strana je oslabena o 1 mandát, který ji však náleží na základě výsledků hlasování voličů. 

Odvolatelnost poslance by pak také byla automatická při absenci na jednáních komory parlamentu a jejich orgánů, která přesahuje v jednom roce 20%, nebo poslanec nevykazuje déle, než 6 měsíců žádnou osobní aktivitu, nad běžné aktivity, tedy přítomnost v jednacích místnostech a pouhé hlasování bez projevů a bez účasti na návrzích zákonů a novel, případně plnění dalších úkolů spojených s jeho mandátem. 

Poslanecký mandát přísluší pouze aktivním poslancům, jejichž činnost je přínosná pro Českou republiku a jejichž aktivity vedou k prosazení volebního programu, pro který byli poslanci či senátoři zvoleni a těm, kteří aktivně – ne pouze hlasováním a přítomností, plní další úkoly své komory parlamentu a svého klubu a výborů, v nichž mají pracovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…