Fleischer (SPR-RSČ): Špatný exekutorský zákon

23.02.2017 22:10

Jsme přesvědčeni o tom, že exekutorský zákon a výkon exekutorské činnosti jsou veskrze špatné a vedou jenom k ničení lidských životů a způsobují psychická traumata i lidem naprosto nevinným, jako jsou děti a manželé povinných. Nehledě k tomu, že do o

Fleischer (SPR-RSČ): Špatný exekutorský zákon
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Proto chceme radikálně změnit systém exekucí a především zrušit „soukromé“ exekutory.

Poslední příklad tragédie, která by měla vyvolat okamžitou změnu je sebevražda člověka, který údajně střílel na exekutory. Ač to nebylo prokázáno jako úmysl, soud jej poslal na 12 let do vězení. Takovýto trest, který není trestem za čin, ale exemplárním postižením toho, kdo si údajně dovolil vztáhnout ruku na exekutora, i když se u nic nestalo. Je pochopitelné, že občana ve stresu, jemuž dveře od bytu někdo vylamuje, napadne jako první varianta zloděj a že se brání. Takový rozsudek nemá se spravedlností nic společného, a jeho vyložená nespravedlnost ještě více vynikne, když připomeneme trest pro člověka, který ubil k smrti jiného. Ten dostal 5 let vězení, nejspíše proto, že exekutoři jsou občané první kategorie, nedotknutelní, zatímco my ostatní jsme jenom druhořadí o jejichž bezpečí nemusí stát pečovat.

Obrovský počet sebevražd je v České republice z velké části zaviněn právě pádem do dluhové pasti a činností „soukromých“ exekutorů a justiční mafie. Kolik ještě mrtvých musí přibýt na konto těchto zvěrstev, než bude vyslyšen náš návrh.

Jedno z možných řešení:

Bezhlavé půjčování komukoliv bez dostatečných záruk a uvážení rizik neprospívá společnosti a způsobuje problémy s velkou částí populace. Výsledkem jsou exekuce, ničení kariérního i osobního života. Mnohdy tragický dopad má takováto situace i na rodiny a děti.

Stát nepřispívá nikomu na bydlení, ošacení, stravování, dopravu a další náležitosti potřebné k řádnému životu. To zajišťuje každý občan nebo rodina svojí prací. Z tohoto důvodu stát také nemůže být prostředníkem a zneužívat svoji moc při vyřizování dluhů tím, že dokonce předá výkon této pravomoci soukromým podnikatelům.

Exekuce v současné podobě způsobují psychické utrpení, rozvrat rodin, psychické problémy dětí, ztrátu nejen osobního majetku, ale i bydlení a možnosti dalšího vzdělávání.

Zisk je odměnou za riziko, pokud není žádné riziko, není možný a morální ani zisk. Z tohoto důvodu je věcí půjčovatele (věřitele), aby si ověřil solventnost a spolehlivost vypůjčitele (dlužníka). To by mělo vést půjčovatele k zodpovědnosti. Riziko nezodpovědného půjčování tedy nese půjčovatel.

V případě, že nesplatí vypůjčitel dluh a nabyde právní moci soudní rozhodnutí může být exekuce vedena jenom na výlučný majetek dlužníka.

Nesmí být postižen majetek manžela nebo dětí. Nesmí být postižena jediná nemovitost, která je rodinou a rodinnými příslušníky používána k bydlení. Exekutor nesmí vstupovat do obydlí, které je vyňato z exekuce podle předchozí věty.

Zabaveny mohou být jenom peníze, účty povinného. Nemovitosti mohou být zabaveny jen pokud jsou ve výlučném vlastnictví povinného a nepoužívá je rodina povinného k trvalému bydlení, tj. druhá a každá další nemovitost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…