Folwarczny (ODS): Je dobře, když právě obce mohou omezit byznys s chudobou

25.06.2015 21:42

Úřady práce se při výplatě dávky obyvatelům ubytoven nově nemusí řídit postojem obce. Město Český Těšín ovšem bude dál postupovat stejně a vydávat úřadům práce závazné stanovisko (rada bude opět rozhodovat 30.6.). Podle zdejší koalice nemůže stát donekonečna strkat hlavu do písku a neřešit situaci, kdy doplatky na bydlení tvoří stále větší část státního rozpočtu a jsou skvělým byznysem.

Folwarczny (ODS): Je dobře, když právě obce mohou omezit byznys s chudobou
Foto: ODS
Popisek: Nové logo ODS

„Ta změna v zákoně o hmotné nouzi, že kompetence rozhodnout o výplatě dávek na ubytovny připadla obcím, je podle mne v pořádku. Je rozumné, aby samy obce mohly takto omezovat byznys s chudobou a určitým způsobem zamezit rozrůstání ubytoven a vyloučených lokalit na svém území. Rozumné vedení obce, když ubytovna splňovala představy o hygienickém bydlení a zajištovala přechodné bydlení pro lidi bez domova, tento souhlas dalo. My jsme jej dali všem našim občanům na omezenou dobu, kapacitu jediné zdejší ubytovny jsme omezili na 20 lůžek. To je věc, kterou samosprávy nově regulovat mohly a je s podivem, že sociálně-demokratičtí ministři po tak krátké době z nového opatření couvají, aniž by si dali čas na nějaké vyhodnocení, zda toto řešení fungovalo v praxi a zda pomohlo. Přitom ministerstvo práce a sociálních věcí tuto novinku ještě před měsícem prezentovalo jako nástroj boje proti byznysu s chudobou.

Druhou věcí je výše doplatků na bydlení pro ubytovny, která někdy až násobně přesahuje nájemné v bytech. To stále vláda neřeší. Bytů je v regionu dost a díky dávkám na bydlení a s nim spojeným nákladům jsou dosažitelné. Bydlení na ubytovně má být řešením pouze po určitou dobu, než si lidé najdou byt, nemůže být napořád. Pokud se nebude bydlení rodin na ubytovnách omezovat, lidé nebudou motivování k řešení své situace, k hledání si práce a vhodného bytu. A to je velmi špatné i ve vztahu k pracujícím, kteří musí kšeft s ubytovnami financovat prostřednictvím daní,“ řekl místostarosta Českého Těšína za ODS Stanislav Folwarczny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…