Gawlas (ČSSD): Na dálnicích ze 130 na 150? Někdy by mi to pomohlo

17.06.2015 16:00

Projev na 9. schůzi Senátu dne 17. 6. 2015 k návrhu zákona o pozemních komunikacích.

Gawlas (ČSSD): Na dálnicích ze 130 na 150? Někdy by mi to pomohlo
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Myslím si, že jsme se tímto zákonem velmi pečlivě zabývali ve všech výborech. Já tady musím poděkovat panu ministrovi, že přišel i na náš výbor VUZP, kde jsme určité věci vyjasnili. Já každopádně podporuji ty pozměňovací návrhy, které jsou shodné skoro ze všech výborů, to znamená ta péče o zeleň, jednak Policie ČR – že nemá právo veta, zatřetí – města a kraje můžou pověřit údržbou silnic firmy, které se vysoutěží, příp. stát.

Podporuji taky to nezvyšování rychlosti na našich dálnicích ze 130 na 150, ač jsem senátor z nejvýchodnější oblasti a mám to do Prahy nejblíž, a někdy by mi to pomohlo, ale pan ministr nám jasně řekl, že dálnice se to netýká. Čili zvedneme ze 70 na 90, z 90 na 110.

Ale co jsem chtěl hlavně sdělit, to je záležitost, kterou jsme iniciovali jako senátoři napříč politickým spektrem. Byla to novela zákona 361 o pozemních komunikacích, kdy jsme reagovali na zkracování tras a objíždění mýtného. Nejčastěji v příhraničních oblastech, kdy řidiči tímto zkracováním tras jednak ničili cesty 2. a 3. tříd, dokonce vjížděli na cyklostezky v pohraničí, docházelo k nebezpečným situacím, kde například v obci Bukovec tam v pohraničí spadl kamion do příkopu. 10 metrů od toho se pohybovala pracovní skupina dělníků na cyklostezce. Paradoxní bylo nakonec to, že uvedl, neměl tam do toho zákazu vjezdu co vjíždět, řidič uvedl do zápisu pro policii, že tam musel vjet, a vysypal se proto, protože se míjel s druhým kamionem. Čili řešíme tady celorepublikový problém. My jako senátoři jsme navrhovali zvýšit pokutu z 2 tisíc na 20 tisíc. Jistě si na to někteří vzpomínáte. Bylo nám vytýkáno, že je to hodně. Pak jsme navrhovali udělení 2 trestných bodů.

Já tady musím pochválit spolupráci mezi Senátem, Poslaneckou sněmovnou i vládou, protože tento náš návrh se dostal do této vládní novely, kterou nyní projednáváme. Musím poděkovat i kolegovi, poslanci Birkemu, který po spolupráci, kdy jsem byl dvakrát v hospodářském výboru i v Poslanecké sněmovně, podal pozměňovací návrh. Tento delikt se nyní stává docela vážným přestupkem, kdy můžeme udělit takovému řidiči kamionu nebo spediční firmě pokutu až 100 tisíc. Nejsou tam ty 2 trestné body, ale ta pokuta, si myslím, je dostatečná.

Čili já tuto novelu velice podporuji. A pro ty kolegy, kteří tam byli podepsáni pod tou novelou naší senátní, jenom sděluji, je to v této vládní novele. Ten přestupek je ještě zpřísněný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě