Gazdík (STAN): Chci zvýšit zájem mladých lidí o komunální politiku

02.09.2013 6:01

Petr Gazdík poskytl záštitu projektu Municipalita

Gazdík (STAN): Chci zvýšit zájem mladých lidí o komunální politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Je mým velkým přáním zvýšit zájem mladých lidí – studentů a studentek o komunální politiku“, uvedl hned v úvodu Petr Gazdík, který se rozhodl svým jménem zaštítit nový studentský projekt s názvem Municipalita. Je koncipován jako osvětová akce, která má za úkol ukázat zejména mladým lidem, že podílet se na místní politice je nejen právo, ale svým způsobem i povinnost každého občana, a že se jedná o činnost, kterou mnozí z nich již nevědomky vykonávají.
 
Cílem projektu je vzbudit v lidech zájem o dění v jejich okolí, o zasedání místních zastupitelstev, o hájení svých zájmů, jinými slovy popřít současnou náklonnost k letargii a rezignaci.
 
O co jde v projektu především? Na to jsme se zeptali autorů projektu Václava a Ericha Kříže: „Letošní ročník projektu Municipalita bude zaměřený na střední školy, protože prací s mladou generací lze oslovit poměrně široký okruh lidí (skrze sociální sítě jsou mnozí z nich přirozenými opinion-leadery), dále se jedná o skupinu aktivně ohroženou nezájmem o místní dění a politiku jako takovou. V neposlední řadě jsou studenti ve věku, kdy se dle vnějších podnětů formují budoucí postoje pro zbytek života, a je důležité, aby si v tomto období začali uvědomovat důležitost místních samospráv a místních komunit.“
 
Projekt je pojat jako dvoukolová soutěž. V prvním kole, které proběhne na jednotlivých školách, jde o vypracování testových otázek a napsání eseje na zadané téma. Otázky budou zveřejněné 1. září a na jejich vypracování budou mít studenti čas do konce října. Cílem prvního kola je vybrat a připravit účastníky na druhé intenzivní kolo, kterého se zúčastní celkem 28 lidí (z každého kraje dva nejlepší). Druhé kolo se uskuteční formou dvoudenního semináře v Praze ve dnech 21. a 22. listopadu. V rámci tohoto kola proběhnou teambuildingové aktivity a workshopy zaměřené na jednotlivá témata: obecně téma místní samosprávy a jeho studium, téma korupce a téma místního rozvoje a využívání dotací. Zároveň proběhne simulované jednání zastupitelstva, kde budou účastníci jednat ve snaze se dobrat kompromisu. Nejlepší účastníci Municipality budou odměněni nejen tradičními hmotnými dary, ale i možností získat stáž u jednoho z partnerů projektu nebo v Parlamentu ČR.
 
Petr Gazdík se rozhodl se svými kolegy projekt podpořit i osobní účastí výše zmíněném simulovaném jednání zastupitelstva, které bude řídit. K tomu uvedl: „Není nic jednoduššího, než si zkusit roli, kterou jinak studenti pozorují zvenku. Daleko lépe pak porozumí tomu, jak je někdy složité dojít nějakému smysluplnému rozhodnutí. Toho jsem si zejména v Poslanecké sněmovně užil skutečně vrchovatě!“
 
Kromě Petra Gazdíka udělilo Municipalitě záštitu Velvyslanectví USA v Praze. Partnery projektu dále jsou: Institut politologických studií FSV UK, Oživení, Nadační fond proti korupci, Centrum pro regionální rozvoj České republiky a Sdružení místních samospráv. Hlavním partnerem projektu jsou Mladí demokraté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

6:03 Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

S blížícím se výročím konce druhé světové války v Evropě se objevují spekulace o tom, kdo Českoslove…